ZABRINJAVAJUĆE

Ministar Šeranić: Zaraženo i dijete, škola zatvorena!

Imamo prvi prijavljeni slučaj zaraženog koronavirusom

Šeranić: Uključene su sve službe. Avaz

Piše: Avaz.ba

5.3.2020

Prvi slučajevi koronavirusa registrirani su u Bosni i Hercegovini. Riječ je o sredovječnom muškarcu, a da je zaraženo i njegovo dijete, rekao je jutros Alen Šeranić, ministar zdravstva u Vladi RS, na vanrednoj konferenciji za novinare.

- Radi se o osobi sredovječne dobi, inače radniku u Italiji, koji se krajem prošlog mjeseca vratio iz Italije. Nastanjen je ovdje, u Banjoj Luci, i koji se shodno preporukama i pravilima, javio u Higijensko-epidemiološku službu, a zatim bio upućen na Klinički centar RS. Početkom ove sedmice su uzeti nalazi koji su urađeni i koji su bili potvrdni da je u pitanju koronavirus - rekao je Šeranić. 

On je naveo da je pacijent izoliran u UKC-u RS i da je u dobrom stanju.

- Osjeća se dobro, kao što je i slučaj u većini pojave koronavirusa, prema onim informacijama koje imamo da određeni slučajevi prolaze asimptomatski, odnosno da nemaju adekvatnih simptoma koji prate samo oboljenje. Trenutno UKC raspolaže stručnim osobljem i opremom potrebnom za same pacijente koji se tretiraju kada je ovaj slučaj sam u pitanju - rekao je Šeranić. 



S vanredne pres-konferencije. Avaz

Zaraženo dijete

Ovo nije bilo nešto neočekivano, dodao je Šeranić, istakavši kako se to očekivalo nakon pojave virusa u Italiji, s obzirom na to da je ta zemlja najveći vanjskotrgovinski partner i da mnogo građana iz RS radi u Italiji. 

- Možemo očekivati još slučajeva i moram da kažem da smo mi noćas odradili prve kontakte ovog pacijenta čim smo utvrdili da je pozitivan. Radi se porodici samog pacijenta gdje smo utvrdili da je i dijete iz ove porodice pozitivno, što predstavlja drugi slučaj pozitivan u RS. Upravo iz tog razloga smo jutros u 7 sati imali sastanak koordinacionog tijela kako bismo utvrdili mjere, s obzirom na to da se radi o djetetu iz jedne banjalučke škole - rekao je Šeranić. 

Riječ je o OŠ "Branko Ćopić" te su u skladu s nadležnima utvrđene mjere vezane za samu školu, potvrdio je ministar. 

- Sve potrebne mjere sada se poduzimaju kako bi se pronašli svi oni koji su potencijalno zaraženi, a ukoliko su zaraženi, poduzimamo sve mjere da pronađemo potencijalne kontakte tih zaraženih. Napominjem da smo u ovom slučaju odradili testiranje samih kontakata, da je supruga negativna, također da su određeni kontakti koji su bili u vezi s ovim oboljelim, također, negativni, izuzev djeteta za koje moram reći da se dobro osjeća, nema nikakvih simptoma i dalje će njegovo stanje biti praćeno u skladu s preporukama - rekao je Šeranić. 

On je istakao da OŠ "Branko Ćopić" danas neće raditi. Svi roditelji učenika su pozvani da, ukoliko primijete promjene, djecu dovedu ljekaru.

Neophodne mjere

Nadležni u RS su pozvali sve građane da budu odgovorni, napominjući kako je vrijeme da se poduzmu adekvatne mjere. 

- Ukoliko zdravstvene službe preporuče kućnu izolaciju, to podrazumijeva kućnu izolaciju i molim vas da se pridržavate tih preporuka, svako drugo, dalje ponašanje, nas može dovesti u određene neugodne situacije, a to nije nikome cilj - rekao je ministar Šeranić. 

Dodao je da svi građani koji su putovali u Kinu, Japan, Iran i Italiju treba da se telefonski jave nadležnim službama da izvijeste o svom stanju kako bi se evidentirali potencijalno zaraženi ili oboljeli, kako bi se mogle adekvatno poduzeti mjere. 

- To su prije svega: pranje ruku, održavanje lične higijene, kašljanje u maramicu koju treba da odložimo u smeće, zatim to je mjera provjetravanja koja podrazumijeva jednu prostornu mjeru, dezinfekcije u javnim ustanovama i mi smo izdali mjere prema školama da se pojačaju mjere dezinfekcije, zdravstveni radnici su vrlo dobro upoznati kako sprovode mjere kada su u pitanju intrahospitalne infekcije, to je njihov redovan način ponašanja i ja ne očekujem da ćemo tu imati problema - rekao je Šenić. 

Svaka osoba za koju se bude utvrdilo da ima adekvatan simptom će biti upućena na testiranje, napomenuo je ministar, te uputio molbu građanima da ne rade nikakva samoinicijativna testiranja.  

- Na osnovu preporuka samog epidemiologa se upućujete u bolnicu, uzima se bris u skladu s preporukama. Zato molim sve građane i apeliram da pratimo preporuke javnih službi - rekao je Šeranić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.