ALARMANTNO

Radojičić: Izvršit ćemo dezinfekciju škole i pregledati svu djecu u odjeljenju!

Dijete je 8. razred i djeca su jutros vraćena kućama, škola je zatvorena, kaže Radojičić

Radojičić: Škola je zatvorena. Avaz

Piše: Avaz.ba

5.3.2020

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da je gradski štab uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u gradu.

- U skladu s pretpostavkom da ćemo imati problema s koronavirusom i s pretpostavkom da puno naših ljudi radi u Italiji, dočekali smo i ovu vijest da su naš sugrađanin i njegov sin zaraženi koronavirusom nakon dolaska iz Italije. Gradski štab je od prošle srijede uveo dnevno praćenje i sada prelazimo na sljedeću stepenicu koja podrazumijeva i direktno operativno djelovanje onih organa i službi koji su uključeni u rad doma zdravlja. Dom zdravlja će sa svojim službama uraditi sve što je neophodno – kazao je Radojičić.

I gradonačelnik je potvrdio da je Osnovna škola „Branko Ćopić“ škola u koju ide dijete za koje je potvrđen nalaz.

- Dijete je 8. razred i djeca su jutros vraćena kućama, škola je zatvorena. Nastave neće biti do ponedjeljka. Procjenjivat ćemo situaciju i jutros smo zajedno procijenili da se izvrši preventivni pregled čitavog odjeljenja. Nema simptoma u ovom momentu koje možemo da potvrdimo kod bilo koga. Ali radi preventive, bit će potrebno to iznijeti kroz Dom zdravlja. Vrši se dezinfekcija objekta cijele škole i vidjet ćemo hoćemo li vršiti dezinfekciju još nekih objekata. Ono što sam preporučio prošle sedmice, pojačane su kontrolne mjere, pojačane higijenske mjere – rekao je Radojičić.

Pratit ćemo stanje i provodit ćemo pojačane higijenske mjere.

- Svi ostali imaju normalan rad i u ovom momentu nema razloga za bilo koju vrstu druge akcije. Posebno smo upozorili da starije osobe s hroničnim oboljenjima preventive radi smanje kretanja. Preporučujemo da ne izlaze na javna okupljanja. Jer kod njih koronavirus može imati veće posljedice. U 12 sati ćemo imati sjednicu Gradskog štaba – dodao je Radojičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.