ISTOČNO SARAJEVO

Dodik: Vojska neće na granicu zbog migranata, nema potrebe za panikom zbog virusa korone

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. juna 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici OSBiH

Milorad Dodik. Avaz

Srna

5.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo BiH već odlučivalo o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Na pitanje novinara da prokomentira izjave bh. zvaničnika da BiH na svoje granice treba izvesti vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog navale migranata, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

- Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način - rekao je Dodik.

On je dodao da BiH treba da se nada da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici s Turskom.

- Nadamo se da će EU uspjeti da spriječi val migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči s ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava - rekao je Dodik.


Grčka granica. AFP

On je istakao da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize te podsjetio da je ta politika mnoge stimulirala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

- Politika otvorenih granica od 2015. godine sigurno daje negativne efekte sada, a kolateralna šteta je i BiH - zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. juna 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH. Protiv ove inicijative, koju je predložio član Predsjedništva Željko Komšić, bio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Nema mjesta panici

Dodik je danas poručio i kako nema mjesta za paniku nakon što su u entitetu RS potvrđena dva slučaja virusa korona te istakao da je važno pratiti uputstva nadležnih službi.

Kazao je da su zdravstvene ustanove poduzele neophodne mjere.

- Postoje operativni timovi koji rade svoj dio posla. Nema razloga za paniku. Treba se pridržavati neophodnih uputstava, povećati stepen lične higijene i pridržavati se preporuka ljekara kako bi se smanjila šansa da virus obuhvati veći dio ljudi - rekao je Dodik novinarima.

Tvrdi da je siguran da sve zdravstvene ustanove imaju neophodne operativne planove.

Prva zaražena osoba u bh. entitetu RS je Banjalučanin koji je radio u Italiji, a nakon testiranja utvrđeno je i da njegovo dijete ima simptome te bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.