SARAJEVO

Radončić: Siguran sam da će Dodik reagirati odgovorno i da će brinuti o cijeloj BiH

Gospodin Dodik je rekao da državne institucije nemaju odgovor na ovu krizu, a istovremeno je povukao dva poteza koja nam ne pomažu

Piše: Avaz.ba

5.3.2020

Nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj se razgovaralo o dvije teme, migrantskoj krizi i koronavirusu, medijima se obratio Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.  

- Danas smo na Vijeću ministara razgovarali o dvije ili tri najaktuelnije stvari u BiH. Vodili smo veoma ozbiljan dijalog, odnosno razgovor o migrantskoj krizi. Svi članovi Vijeća ministara upoznati su s informacijama kojima raspolažu Ministarstvo sigurnosti BiH, naša Granična policija, Služba za poslove sa strancima, Odsjek za migracije i, naravno, što sami znate, BiH očekuje nekoliko raspleta - rekao je Radončić.

Državni ministar sigurnosti je rekao kako, prije svega, očekuje da Evropska unija "prestane s politikom takozvanih otvorenih vrata, koja je ohrabrila milione migranata da krenu ka Evropskoj uniji". 

- Radi se o procesu koji će trajati više godina ili decenija, preseljavanju naroda s jednog kontinenta na drugi. U tom smislu, mi smo danas razgovarali o svim opcijama kako da se dugoročno i kratkoročno odgovori na sve eventualne scenarije. Vijeće ministara je danas Ministarstvu sigurnosti i meni dalo dodatna ovlaštenja ili povjerenje da u duhu politike Ministarstva sigurnosti, kada je u pitanju migrantska kriza koja se dešava mjesec ili dva, mogu suvereno pregovarati sa svim domaćim i stranim partnerima i predstaviti prioritete BiH, a oni su, kao što znate, prvenstveno sigurnosni, a tek onda humanitarni - kazao je Radončić. 


Sastanci u Podgorici, Beogradu i Beču

Ministar je podsjetio da je najveća obaveza BiH te, kako je rekao, sigurnost naših građana, a onda i migranata.

- Ovo su načelni stavovi. Ljudi iz Granične policije, Službe za poslove sa strancima, detaljno su informirali sve ministre o svojim operativnim radovima, planovima. U tom smislu se očekuje da mi što više pojačamo istočnu granicu. Također, ići će se i u bržu razmjenu nečega što se zove međunarodni kontakti, razmjena podataka. Ja ću 13. u Podgorici, 15. ili 16. u Beogradu, 17. marta u Beču i intenzivirat ćemo zajednički odgovor zemalja Evropske unije. Sve ćemo učiniti da naš region ovog puta ne smije biti prepušten samom sebi, odnosno da to bude najslabija tačka prema kojoj će se migranti kretati - rekao je ministar.

Na pitanje novinara kako pojačati istočnu granicu, s obzirom na to da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da Predsjedništvo nije dalo odobrenje da se pripadnici Oružanih snaga BiH angažiraju u zaštiti granice, Radončić je kazao:

- Gospodin Dodik je rekao da državne institucije nemaju odgovor na ovu krizu, a istovremeno je povukao dva poteza koja nam ne pomažu. Jedan je, da nije dozvolio angažiranje snaga Frontexa, odnosno evropskih policajca, a danas smo dobili poruku da je on protiv toga da Oružane snage BiH izađu i pomognu našim graničarima. Mi resurse Oružanih snaga moramo da koristimo na način njihovih šatora, cisterni, da možemo napraviti šatorska naselja. Ja sam danas rekao kolegama u Vijeću ministara, ako ilegalni migranti mogu biti smješteni u šatorskim naseljima u Turskoj i drugdje, da nema razloga da mi budemo baš toliko velikodušni jer nemamo resurse, i da hoćemo da ih smještamo u čvrste objekte. Mi moramo znati da poštujemo legalizam. Jedini ko može da donese odluku o izlasku pripadnika Oružanih snaga na granice BiH, neovisno o tome što ja to kao ministar sigurnosti zagovaram, tražim i lobiram, jeste Predsjedništvo BiH. Ono je protivljenjem gospodina Milorada Dodika prošle godine donijelo odluku kojom isključuje takav scenarij, ali ja sam siguran, u slučaju, ne daj Bože, eskalacije krize, da će predsjednik Dodik reagirati odgovorno i brinuti o cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nagovijestio je i sastanak s ministrom MUP-a Republike Srpske Draganom Lukačem.

- Razgovarat ćemo o migrantskoj situaciji, a možda i s gospodinom Dodikom da vidimo šta možemo da zajednički uradimo da to bude jedan odgovor BiH jer je kriza po sve nas i ja tu neću biti pesimista unaprijed - naveo je Radončić.


Izmještanje policajaca sa zapada na istok države

Za sada je, prema tvrdnjama ministra Radončića, šatorsko naselje hipotetičko pitanje, te je iskazao nadu da do postavljanja šatora neće doći.

- Siguran sam da, ako Grčka, odnosno Evropska unija budu na visini zadatka, a čini mi se da hoće, da će to biti scenarij koji će nas, nasreću, promašiti. Ali mi se, naravno, moramo pripremiti - rekao je Radončić. 

Upitan o mogućnosti da se izdvoji dodatni novac iz budžeta za pripadnike Granične policije BiH, Radončić je kazao:

- Mi danas, nažalost, na Vijeću ministara nismo uspjeli da usvojimo privremeno finansiranje, jer ministri iz reda srpskog naroda nisu htjeli da glasaju za tu tačku, tako da to nije realna opcija. Očekujem od kampanje koju je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti da domaći faktori, odnosno općine, kantoni, Federacija izvrše uplate i glavna metoda pariranja krizi jeste izmještanje policajaca iz Granične policije sa zapadne na istočnu granicu, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, i povećanje broja pripadnika MUP-a RS sa sadašnjih 90 na 150 koji će u okviru Granične policije pojačati čuvanje naše granice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.