SRBIJA

Pripadniku zloglasnih "Crvenih beretki" osam godina zatvora zbog silovanja u BiH

Tužilaštvo Brčko distrikta 2018. godine optužilo Nikolu Vida Lujića

Apelacioni sud u Beogradu. Ilustracija

Avaz.ba

5.3.2020

Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik "Crvenih beretki", pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti sredinom 1992. godine u Brčkom. 

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom mu je Viši sud u tom gradu prošle godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Suđenje optuženome provedeno je po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja je ustupljena nadležnim organima Srbije, čiji je državljanin.

Tužilaštvo Brčko distrikta 2018. je optužilo Nikolu Vida Lujića da je kao pripadnik paravojne formacije "Crvene beretke" 20. juna 1992. godine zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A. Š., gdje je koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život, oštećenu silovao u više navrata. Silovanje je izvršeno pošto je oštećenoj prethodno naređeno da preda zlato i novac koji ima, uz stalno držanje pištolja u ruci optuženoga, dok su ostali vojnici izvršili premetačinu i polupali stvari po kući.


Apelacioni sud u Beogradu. Ilustracija

Tužilaštvo je optužnicu protiv Vida Lujića dostavilo Osnovnom sudu Distrikta na daljnji krivični postupak. Budući da je optuženi državljanin Srbije, optužnica je iz brčanskog pravosuđa proslijeđena Višem sudu u Beogradu, koji je prošle godine donio prvostepenu osuđujuću presudu. Presuda ovog suda, kojom je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina, postala je pravosnažna, jer ju je nedavno potvrdio Apelacioni sud u Beogradu

Tokom suđenja Tužilaštvo i Osnovni sud Distrikta pružali su međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Srbije pozivanjem svjedoka i osiguranjem njihovog saslušanja putem videolinka iz Brčkog.

Ova optužnica je podignuta nakon što je krivični spis s nivoa pravosuđa BiH vraćen u nadležnost lokalnih pravosudnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.