ŠTAB CZ

Više od hiljadu tona otpada na ulicama Mostara, zbog koronavirusa gradu prijeti katastrofa

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić također je apelirao na predstavnike Inicijative da deblokiraju deponiju

Grad se guši u smeću: Građani taoci. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

5.3.2020

Štab civilne zaštite Grada Mostara u današnjem nastavku sjednice nije donio odluku o proglašenju vanrednog stanja nesreće, što bi u konačnici označilo i deblokadu deponije Uborak.

Ocijenjeno je, kako je to novinarima rečeno nakon sjednice, da je sporazum koji je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić predložio predstavnicima Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ dobro rješenje za postizanje kompromisa.

Međutim, nakon sjednice su predstavnicima Inicijative, zbog činjenice da Mostaru zbog više od hiljadu tona smeća koje nagomilano leži na ulicama, rekli da prijeti ekološka katastrofa i da je, praktično, cijela situacija krajnje dramatična, pogotovo zbog pojave koronavirusa u BiH.

 - Uputio bih apel Inicijativi „Jer nas se tiče“, jer se i ova situacija tiče i 120.000 građana Mostara, zbog činjenice da su se u BiH pojavili prvi slučajevi koronavirusa. Nije više pitanje hoće li se taj virus pojaviti u Mostaru, nego kada će se pojaviti. Koronavirus preživljava devet dana na normalnoj suhoj podlozi, a onda možete misliti koliko može preživjeti na biološkom otpadu kojeg je 90 posto u ukupnoj količini nagomilanog otpada u gradu - rekao je dr. Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar i član Štaba.

Da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna, upozorio je i dr. Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja Stari Grad Mostar.

- Pozivam sve građane i predstavnike ustanova i institucija da se ponašamo razumno i odgovorno, jer posljedice mogu biti pogubne za sve nas - istakao je dr. Kapetanović.



Sa sjednice: Nisu proglasili vanredno stanje - Avaz
Sa sjednice: Nisu proglasili vanredno stanje - Avaz
Više od hiljadu tona otpada na ulicama Mostara - Avaz
Zbog koronavirusa gradu prijeti katastrofa - Avaz
Grad se guši u smeću - Avaz

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić također apelirao je na predstavnike Inicijative da deblokiraju deponiju.

- Ružno je da su 120.000 ljudi taoci male grupe ljudi. Oko nas je sve zahvaćeno virusom, pojavio se u BiH i prijeti nam pandemija. Apeliram na njih da Mostar ne bi došao na crnu listu, a gradonačelnik ne može preuzeti ovlasti Gradskog vijeća. Jer, prvi zahtjev Inicijative je neprelazak deponije na lijevu stranu potoka Sušice, odnosno neproširenje. To je bila odluka Gradskog vijeća i ja tu odluku ne mogu promijeniti. Oni su insistirali na toj tački, ali su, očito, svjesno došli na sastanak da se ne dogovorimo - rekao je Bešlić.

On je podsjetio na sporazum koji je s predstavnicima Inicijative potpisao u junu prošle godine, kazavši da je sve što je traženo ispunjeno. Određenih problema i zastoja, kazao je, bilo je zbog činjenice da se viši nivoi vlasti nisu htjeli uključiti odmah u priču o iznalaženju novih lokacija za deponiju.

- I to smo okončali, osigurali smo sredstva za izradu studija, jer bez toga ne možemo dalje ići u tu priču. U cijelu priču su se obećali sada uključiti federalni premijer Fadil Novalić i ministrica Jelka Milićević. Mi ne želimo ovo rješavati prisilnim putem, apeliramo ih da shvate, ako se, ne daj Bože, dogodi pandemija i ako se dokaže da je smeće izvor zaraze, onda će i na sudu za to odgovarati. Molimo ih da se urazume - istakao je Bešlić.

Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uprave Mostar, rekao je da su na sjednici Štaba zaključili da se ne primjenjuje sila, već da se pristupi mirnim pregovorima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.