PROCESI

Svjedok Jahić: Salihović tražio da se odgodi ekshumacija masovne grobnice Tomašica

Smijenjeni glavni tužilac tražio od vozača da mu voze majku, lože vatru, sade boriće

Salihović na današnjem ročištu. M. Kadrić

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

6.3.2020

Goran Salihović, glavni državni tužilac, tražio je da odgodimo ekshumaciju masovne grobnice Tomašica jer je Tužilaštvo BiH potrošilo sredstva za ekshumaciju koja su bila namijenjena za tu godinu. Ovo je rekao jutros u Kantonalnom sudu u Sarajevu Eldar Jahić, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo, na nastavku suđenja Goranu Salihoviću.


Spiskao pare

On se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, u periodu od 2013. do 2016. godine, dok je bio na čelu ove institucije.

Salihović se optužnicom tereti da je spiskao više od 80.000 KM reprezentacije na iće i piće.

Svjedok Jahić, koji je zaposlen kao istražitelj Tužilaštva BiH na poslovima ekshumacija i traženju nestalih osoba, kazao je da je radio na ekshumaciji Tomašiće, masovne grobnice kod Prijedora, u septembru 2013. godine.

- U početku sam mislio da će ekshumacija trajati nekoliko dana, ali se kasnije sve produžilo na nekoliko mjeseci. Na teren sam često išao službenim vozilom, a kasnije su me vozili vozači Tužilaštva BiH - rekao je Jahić.

Na upit tužiteljice Amre Mehmedagić u kakvom su stanju bila vozila, Jahić je rekao da su "bila stara, ali u voznom stanju".

- Ponekad bi bio uspjeh da imamo bilo kakvo vozilo - pojasnio je svjedok.


Salihović prije dolaska jutros u Kantonalni sud Sarajevo. M. Kadrić

Prema njegovim riječima, nije imao direktne kontakte s tadašnjim glavnim tužiocom Salihovićem, ali je ispričao da ga je glavni tužilac jedne prilike nazvao:

- Tada sam dobio poziv glavnog tužioca koji me pitao koliko će trajati ekshumacija, kakav je teren. Rekao mi je da je Tužilaštvo BiH potrošilo sredstva za ekshumaciju i tražio da to odgodimo dok Vijeće ministara ne nađe dodatne pare - rekao je Jahić.

Osim Jahića, jutros su svjedočila i dva Salihovićeva vozača Almir Alić i Edin Alihodžić.

Alić je ispričao da mu je bilo poznato da je Salihović neka putovanja proglašavao tajnim. Potvrdio je da je Salihovića vozio i vikendima i praznicima ako je bio u smjeni. No, kako je rekao, glavnog tužioca nije vozio za privatne poslove.

Međutim, tužiteljica mu je prezentirala iskaz iz 2016. godine. Kako je pročitala u iskazu, Alić je tada izjavio da je znao voziti Salihovića na području Tuzle iz njegovog stana, da je vozio i njegovu majku iz stana u Tuzli, iznosio njegove stvari, ložio vatru i sadio boriće.


Izmjena Pravilnika

Svjedok je rekao da je to njegov iskaz i da je njemu poznato da je on Salihoviću pomogao da iznese neke stvari.

Vozač Alihodžić također je potvrdio da je znao da je glavni tužilac neka putovanja proglasio tajnima.

Potvrdio je da su vozači imali limit za telefone 30 KM, ali da ne zna je li tu bilo prekoračenja.

Svjedokinja Ismeta Huremović, koja je zaposlena kao sekretarica Tužilaštva BiH, govorila je jutros o izmjenama Pravilnika koji se odnosio na limit sredstava za telefone, reprezentaciju i službena putovanja.

Riječ je o aktima koje je naredilo Vijeće ministara BiH i kojima je bilo propisano da se svi dokumenti institucija usklade s tim pravilnikom.

Ali Huremović je pojasnila da je Tužilaštvo, prema nalogu Salihovića, tražilo da se izmjene Pravilnika odgode. Ustvrdila je da je Tužilaštvo nastavilo raditi po starome i da su, kada ih je odbilo Ministarstvo finansija, ponovo pisali Vijeću ministara BiH.

Na narednom ročištu svjedočit će Hasan Pleh, tadašnji šef Salihovićevog kabineta koji je smijenjen s ove pozicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.