SJEDNICE Usvojen Program utroška sredstava

Vlada FBiH: Za razvoj poduzetništva i obrta 5,4 miliona KM

Za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjena su dva miliona KM, za poticaje inovatorima - pojedincima 40.000 KM

Avaz.ba / Fena

S današnje sjednice Federalne vlade

Foto: Vlada FBiH


Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Sredstva za ovaj program, u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM, bit će isplaćena korisnicima kao nepovratna (grant). 

Za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjena su dva miliona KM, za poticaje inovatorima - pojedincima 40.000 KM, za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja 100.000 KM, za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 100.000 KM, za poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 100.000 KM.

  • Za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjena su dva miliona KM

    Za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjena su dva miliona KM

    Foto: Vlada FBiH


Za pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede bit će izdvojeno 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, a za poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede namijenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća 1.250.000 KM kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) 150.000 KM i za promociju poduzetništva 50.000 KM.

Za dodjelu nepovratnih (grant) sredstava Federalno ministarstvo raspisuje javni konkurs, a federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta obrazuje komisiju za izbor korisnika, koja će sačiniti smjernice za podnositelje projektnih prijedloga i na kraju će izabrati korisnike.

Više o temi Vlada FBiH

Više o:

Vlada FBiH Sarajevo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na