SARAJEVO

Iz "Vodovoda i kanalizacije" reagirali na navode "iskusnih radnika"

Očigledno da je krajnji cilj autora ovoga e-maila bio da, ne birajući sredstva, iznošenjem neistina, na bilo koji način, umanji ostvarene rezultate poslovanja preduzeća, kažu u ViK-u

ViK: Nadzor vršila i inspekcija. Avaz

Avaz.ba

6.3.2020

Nakon upućenog e-maila nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao "iskusni radnici", reagirala je Uprava KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Smatramo potrebnim pravilno i objektivno informirati javnost, s obzirom na sve neistine koje su ovim putem iznesene, navode iz ViK-a.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Uredba o postupku prijema u radni  odnos u zavodima,  agencijama , direkcijama i  upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina , te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala, a koju je obavezno ovo preduzeće da primjenjuje u postupku prijema u radni odnos, ne predviđa mogućnost u konkretnom slučaju da se radnicima koji su imali zaključene ugovore na određeno vrijeme, a koji su u međuvremenu istekli, produže ugovore, a kako navode „iskusni radnici“ u navedenom e-mailu, na osnovu javnog oglasa za prijem radnika na određeno vrijeme, objavljenog 28.12.2019. godine.

Što se tiče pozivanja „iskusnih radnika„ na NRW projekat (detekcija curenja i smanjenja  neprihodovane vode), za koji je dala saglasnost Vlada Kantona Sarajevo 2017.god., a za koje je u prethodnom periodu uposleno na određeno vrijeme više od 90 radnika, obavještavamo javnost da 22 radnika nisu ispoštovala zaključene ugovore, već su radili na drugim radnim mjestima na koje ih je rasporedila tadašnja direktorica. Ovi poslovi su bili administrativne prirode, a što je dovelo do zloupotrebe NRW projekta i umanjenja njegove efikasnosti.

U e-mailu se navodi da je na način ispitivanja konkursne procedure  „pristiglo oko stotinu žalbi od strane kandidata“. Osvrčući se na ovo, navodimo podatak, da je zaprimljeno ukupno 15 prigovora, od kojih samo 2 prigovora, obzirom na vrijeme prispjeća, nisu riješena. Odluke koje je donio nadležni organ, odlučujući po dostavljenim prigovorima, su upućene podnosiocima prigovora te su neistine da „kandidati još uvijek čekaju na odgovore“. Uprava ističe i činjenicu da je na raspisani oglas pristiglo 565 prijava kandidata po svim pozicijama iz oglasa.


VIK: Na NRW projekat Vlada KS dala saglasnost. Avaz

Imenovan supervizor

Inspekcija rada i zaštite na radu Kantona Sarajevo, je nedavno izvršila nadzor nad navedenom konkursnom procedurom i tom prilikom nije utvrdila niti jednu nezakonitost ili nepravilnost, a o čemu postoje zapisnici inspekcije sa kojima preduzeće raspolaže.

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, posebno imenovani supervizor, koji je bio prisutan tokom cijelog provođenja postupka po javnom oglasu i koji je pratio rad Komisije od njenog imenovanja, nije također utvrdio niti jednu nepravilnost koja se ticala  pravilnog provođenja konkursne procedure odnosno primjene važeće Uredbe o postupku prijema u radni odnos i rada imenovane Komisije za provođenje procedure po javnom oglasu objavljenom 28.12.2019. godine.

Uprava se osvrće i na drugi dio e-maila označen u dijelu „ne zaboravite na najvažnije“:

Što se tiče navoda „Vodovod je u periodu novembar 2017-juni 2019 imao uredno vodosnabdijevanje, opravljeno cca 8000 kvarova, smanjenu isporuku vode za cca 500 l/sec, smanjene gubitke vode u sistemu snabdijevanja, smanjene račune za struju za nekoliko stotina hiljada maraka“ , ističemo sljedeće:

2.614 kvarova

Netačan je podatak da je za vrijeme prethodne Uprave preduzeća, od novembra 2017.god. do juna 2019.god. opravljeno cca 8000 kvarova. Naime, tačan broj opravljenih kvarova je 5.713,  a što se može lako dokazati podacima iz nadležne službe preduzeća.

U periodu sadašnje Uprave preduzeća, od 13.06.2019.god do 01.03.2020.god., opravljeno je 2.614 kvarova na vodovodnoj mreži, a sve za nepunih 9 mjeseci.

Navodi da je povećana isporuka vode za cca 200 l/sec također nije tačna. Sadašnja Uprava je ostvarila smanjenje zahvaćenih količina vode za 200 l/sec.

Posebno ističemo podatke koji se odnose na poslovanje preduzeća. Naime došlo je do smanjenja gubitaka u poslovonju preduzeća za cca 3.000.000,00 KM. Povećana je naplata potraživanja za 1.000.000,00 KM.

Očigledno da je krajnji cilj autora ovoga e-maila bio da, ne birajući sredstva, iznošenjem neistina, na bilo koji način, umanji ostvarene rezultate poslovanja preduzeća - zaključuje se u reakciji Uprave preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.