ISTRAŽUJEMO Nekadašnji bijeljinski div već dvije godine van pogona

“Žitopromet”: Od giganta do sudskog slučaja

Na birou 113 radnika

Piše: LJ. LJ. /Avaz.ba

“Žitopromet”: Nekada zapošljavali 220 radnika

Foto: ILUSTRACIJA


Bijeljinski “Žitopromet”, preduzeće koje ima najveće prerađivačke kapacitete za preradu i skladištenje žitarica u sjeveroistočnom dijelu BiH i koje je svojevremeno slovilo za jedno od najboljih u oblasti mlinsko-prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i BiH, više od dvije godine je van pogona. 

Najkvalitetniji hljeb

Prije dvadesetak godina, kad je većinski vlasnik postao biznismen Slobodan Pavlović, ovo mlinsko-prerađivačko preduzeće zapošljavalo je i do 220 radnika. Plaće su bile redovne, a hljeb ispečen u pekari “Žitoprometa”, prema ocjenama potrošača, smatrao se najkvalitetnijim i najukusnijim.

Ovo bijeljinsko preduzeće, koje je krajem prošle godine ušlo u stečaj i koje je svojevremeno isticano kao primjer uspješne privatizacije u Semberiji, više od dvije godine ne radi. Skoro 180 radnika moralo je sudskim putem zaštititi svoja elementarna prava. Trenutno je na birou 113 radnika, koji se nadaju da će “Žitopromet” u dogledno vrijeme ponovo stati na noge.

Dušan Tomić, predsjednik Sindikalne organizacije u “Žitoprometu” i predsjednik Odbora povjerilaca, vjeruje u novog potencijalnog vlasnika, fočansku firmu “Pavgord”, da će uskoro, nakon restrukturiranja, kao većinski vlasnik, ući u “Žitopromet” i obnoviti proizvodnju. Gordan Pavlović iz Foče kupio je u međuvremenu “Pavlović banku” i izvršio uspješnu dokapitalizaciju, promijenivši joj naziv u “Naša banka”.

Iako s istim prezimenom, potvrđeno je da fočanski biznismen nema rodbinskih veza sa Slobodanom Pavlovićem, biznismenom koji se prije tridesetak godina vratio u Bijeljinu ovjenčan oreolom velikog patriote i dobrotvora.

Nakon svih peripetija kroz koje su prošli radnici “Žitoprometa”, Dušan Tomićkaže da će jedna grupa radnika od 1. marta ući u krug preduzeća i početi raščišćavati fabrički krug, sve u želji da zaštite imovinu preduzeća i spriječe eventualnu pljačku.

- Svjesni smo situacije u kojoj smo se našli. Na birou je trenutno 113 radnika i svi mi vjerujemo da će proizvodnja biti obnovljena. Očekujemo da se stečaj brzo okonča i da što prije počnemo proizvodnju. Čuvamo imovinu koja nije pod hipotekom i na koju računaju drugi povjerioci – ističe Tomić.

Na ispitnom ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini stečajni upravnik bijeljinskog “Žitoprometa” Aleksandar Vićanović, od ukupno prijavljenih 12.964.978 KM, priznao je 6.286.627 maraka potraživanja.

Advokat Miloš Stevanović, koji u ime Advokatske kancelarije “Stevanović” zastupa fočansku kompaniju “Pavgord”, kaže da je trenutno, na osnovu priznatih potraživanja od stečajnog upravnika, “Pavgord” vlasnik skoro 59 posto duga.

- Očekujemo da će se s naknadnim prijavama potraživanja doći od cifre od sedam miliona KM ukupno priznatih potraživanja, s kamatama. Imovina “Žitoprometa” procijenjena je na skoro 11.568.000 miliona KM te očekujemo da će stečaj uspješno biti doveden do kraja - izjavio je advokat Stevanović. 

  • Skoro 180 radnika moralo je sudskim putem zaštititi svoja prava

    Skoro 180 radnika moralo je sudskim putem zaštititi svoja prava

    Foto: ILUSTRACIJA


Restoran “Čikago”

Sarajevskoj “BBI banci” priznato je potraživanje u iznosu od 517.000 KM, kao i pravo da se namiri na jednoj od nekretnina “Žitoprometa”, a to je restoran “Čikago” u užem centru Bijeljine.

Porezna uprava Republike Srpske prijavila je potraživanje u iznosu od 599.000 KM.

Kompaniji “Pavgord” iz Foče priznato je razlučno pravo u iznosu od 4.833.000 KM, jer je “Žitopromet” ranije bio žirant za kredite povezanih pravnih lica Slobodana Pavlovića tako da je stečajni sudija dozvolio namirenje “Pavgorda” na imovini “Vanekov mlin” u užem centru grada.

Fond zdravstva RS tražio da im se isplati 420.000 KM

- Stečajni upravnik osporio je većinu pristiglih potraživanja i prijava u vezi s otkupljenom pšenicom, kukuruzom i drugim žitaricama. Tražioci nisu imali adekvatnu dokumentaciju. Oni će imati mogućnost da se namire u parničnim postupcima - istaknuo je advokat Stevanović.

Prilikom prijave potraživanja, i brat Slobodana Pavlovića Žarko Pavlović podnio je prijavu da mu se isplati skoro 40.000 KM na ime otkupljene pšenice, ali je njegovo potraživanje odbijeno, jer otkupni listovi nisu potpisani na ispravan način. On će moći da kroz parnicu pokuša namiriti svoje potraživanje.

Pavlovićeva supruga prijavila 365.000 KM potraživanja

Stevanović je istaknuo da je i Miroslava Pavlović, supruga Slobodana Pavlovića, prijavila potraživanje od 365.000 KM na ime razlučnog prava posredstvom punomoćnika, advokata Blagiše Lukića.

- U pitanju je pravo koje ona ima na nekretnini te je Sud dozvolio da se njeno potraživanje izmiri na nekretnini koja se nalazi u krugu “Žitoprometa” - kaže Stevanović.

NA VRH

Komentari