AKTUELNO

Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS stupila na snagu

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

Ustavni sud BiH. Ilustracija

Avaz.ba

7.3.2020

Odluka u predmetu u kojem je Ustavni sud BiH odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, objavljena je u "Službenom listu Bosne i Hercegovine", čime je postala službena i obavezujuća.

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH donesena je početkom februara. Prema njoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to krajem 2019. godine izglasala Skupština RS.

Nakon toga, Skupština RS donijela je na posebnoj sjednici zaključke u kojima je, između ostalog, proklamovana obustava rada predstavnika RS u organima Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

A samo nekoliko dana poslije, zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zajedno s drugim zastupnicima iz RS i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, podnijeli su Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. 


Ustavni sud BiH. Ilustracija

Podsjetimo, ukinuti član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom listu Bosne i Hercegovine".

Sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske podnijelo je 24. oktobra 2019. godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. 

Istovremeno su podnosioci zahtjeva zatražili da Ustavni sud donese odluku o privremenoj mjeri kojom bi zabranio primjenu osporene odredbe do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o navedenom zahtjevu. Od Narodne skupštine Republike Srpske zatraženo je 29. oktobra 2019. godine da dostavi odgovor na zahtjev. Narodna skupština odgovor je dostavila 2. decembra 2019. godine.

Ustavni sud zaključio je da je osporena odredba kojom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, protivna Ustavu BiH, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.