VUKOSAVLJE

Vlasnik uzgajališta Zlatko Lemut, invalid u kolicima, teško će preživjeti ovaj slučaj

Danas će biti poznati rezultati obdukcije, koja je jučer obavljena na Veterinarskom institutu u Banjoj Luci

Lemut: Pas Kimba pomogao mu da se oporavi od teškog pada. H. Čalić

Piše: H.Čalić / Avaz.ba

7.3.2020

Ono što se 4. marta ove godine desilo u uzgajalištu pasa vlasnika Zlatka Lemuta Kimbe, slike su užasa, koje će vlasnik, pasionirani uzgajivač rasnih pasa, invalid u kolicima, teško preživjeti. Kada je sa suprugom Mirelom vidio da je u boksu osam uginulih pasa, a da su tri bolesna također uginula, svijet mu se okrenuo naopako. 

Stigli su policija, veterinari i inspektori i obavili uviđaj. Jučer je najavljena obdukcija na Veterinarskom institutu u Banjoj Luci, a danas bi se, na osnove nje, trebali znati tačni uzroci uginuća ovolikog broja pasa u uzgajalištu Lemuta, koje se odnedavno nalazi u selu Srnava kod Vukosavlja. Porodica sumnja da su psi otrovani. Razgovarali smo telefonom sa Zlatkovom suprugom Mirelom.

Slike užasa, neko potrovao pse. H. Čalić

 - Ovo je najveći mogući udarac našoj cijeloj porodici, posebno suprugu Zlatku. Poznato je da je on sa 17 godina kupajući se slomio ključnu kost i ostao trajni invalid. Ostao je u invalidskim kolicima. Mislio je da taj trenutak, tu životnu nesreću psihički neće moći podnijeti pa je pozajmio novac i kupio psa Kimbu, koji ga je vratio u život. Odrastajući s njom saznao je sve o psima i počeo uzgajati ih. Doskora smo bili u Novom Gradu kod Odžaka pa smo se preselili u Srnavu kod Vukosavlja. Mi smatramo da su naši psi otrovani, to su i veterinari pretpostavljali, ali mi čekamo rezultate obdukcije - kazala je Mirela Lemut.

Pomoći im nije bilo. H. Čalić

 - Oni koji su pobili moje kerove, njihov je poraz, jer će svi ubijeni moji ljubimci živjeti zauvijek u mom srcu. Meni se javljaju ljudi iz cijelog svijeta, nude mi na poklon najbolje rase pasa. Imat ću ja opet svoje puno uzgajalište, svoju najveću ljubav - kazao je ogorčeni Zlatko Lemut za “Avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.