TUZLA

Ilegalni migranti u BiH trebaju biti smješteni u šatorska naselja, kao i u Turskoj

Ministarstvo sigurnosti BiH upoznato s novim informacijama

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

7.3.2020

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom TK Denijalom Tulumovićem, upoznala je danas ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o stanju u vezi sa migrantskom krizom na području tog kantona. Premijer Tulumović izrazio je nakon sastanka u Vladi TK veliku zahvalnost ministru Radončiću što je uspio odvojiti vrijeme za ovaj susret. 

- Iskazali smo veliku zahvalnost, prvo što su našli vremena da dođu da im prezentiramo probleme koji su se dešavali u prethodnom periodu na području Tuzlanskog kantona. Zajedno u ovoj delegaciji, ispred Vlade TK, bio je ministar prostornog uređenja i okolice i ministar unutrašnjih poslova, koji su, također, prezentirali svoje navode i nalaze u svezi sa migrantskom krizom. Zahvalio bih još jednom ministru sigurnosti koji je uz sve svoje obaveze snašao i smogao vrijeme koje je odvojio da i u TK pokušamo da riješimo probleme, koji su u posljednje vrijeme sve veći i veći, da ne dođe do eskalacije – rekao je Tulumović nakon sastanka s državnim ministrom sigurnosti.

Sa sastanka u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ministar sigurnosti uzvratio je zahvalnost delegaciji Vlade TK i premijeru Tulumoviću, istaknuvši kako su na sastanku iznesene i nove informacije u vezi sa migrantskom krizom na području tog kantona. 

- Znamo u kakvoj se situaciji, kad su u pitanju ilegalni migranti, nalazi Tuzlanski kanton i naročito Tuzla. Mi, kao Ministarstvo sigurnosti, zajedno s našom Službom za poslove sa strancima, vjerujemo da ćemo u relativno brzom roku probati da riješimo problem makar u Tuzli. Što se tiče novih migracionih centara, moj stav je da ilegalni migrant koji je u BiH, treba da bude smješten na isti način kako je to u Turskoj ili drugim zemljama, a to su takozvani šatorski privremeni objekti, i da mi nemamo saglasnost lokalne zajednice da gradimo čvrste objekte niti imamo te finansijske resurse. Očekujem da ćemo naći zajedničko rješenje da se situacija u Tuzli poboljša, a što se tiče obećanja da će se na ovom kantonu graditi čvrsti novi objekti, mislim da tu ne treba niko da hita i da sve što misli da radi, treba raditi uz punu saglasnost kantonalnih i lokalnih vlasti – rekao je Radončić.

Podsjetimo, ranije se ministar sigurnosti sastao i s Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Tuzle. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.