ODLUKE

PDP neće podržati zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija

Ne podržavaju zakon koji su predložili SNSD i HDZ BiH

PDP zasjedao u Istočnom Sarajevu. Facebook

Srna

7.3.2020

Partija demokratskog progresa (PDP) neće podržati zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, koji su predložili SNSD i HDZ BiH, odlučio je danas u Istočnom Sarajevu Glavni odbor PDP-a .

- Glavni odbor PDP-a donio je odluku da ne podržavamo zakon koji je predložen od SNSD-a i HDZ-a, a podrazumijeva da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene na način da se nove domaće sudije biraju putem Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH - rekao je zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Vuković je naveo da PDP ostaje pri stavu koji je dogovoren na sastanku partija čije je sjedište u Republici Srpskoj, da se strane sudije mijenjaju na način da jednog domaćeg sudiju predloži Narodna skupština Republike Srpske, a preostala dva Parlament Federacije BiH (FBiH).


Sjednica GO PDP-a u Istočnom Sarajevu. Facebook

Kad je riječ o razrješenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) BiH, Vuković je naveo da je Glavni odbor PDP-a ponovio da je pravosuđe "rak-rana" društva u BiH i da niko ne treba biti zaštićen. 

Govoreći o povećanju stope PDV-a, on je prenio stav Glavnog odbora PDP-a da se protivi bilo kakvim inicijativama te vrste smatrajući ih novim udarom na građane.  

Glavni odbor PDP-a danas je zaključio da treba stvoriti atmosferu da što više zajedničkih kandidata opozicije nastupi na lokalnim izborima 2020. godine te je zaduženo rukovodstvo partije da predvodi aktivnosti s tim ciljem.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.