ISTRAGA U TOKU

Malverzacije u klaonicama privremeno obustavile izvoz junetine u Tursku

Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo

Otkup i klanje nisu zabranjeni. Ilustracija

Srna

7.3.2020

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je za Srnu da je, zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH, privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku te da će naredne sedmice biti donesena odluka o daljnjim koracima.

- Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali jeste izvoz zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade, i to upravo ispitujemo pa ćemo vas obavijestiti kada bude završena istraga - rekao je Kalaba.


Kancelarija naredila da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata. Ilustracija

On je objasnio da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Kancelarija naredila da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti.

Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama "Šišović" iz Rakitnog nedaleko od Posušja i "Bajra" kod Travnika.

- Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo koje je izdala Kancelarija o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što mi upravo ispitujemo - pojasnio je Kalaba.

On je naveo da će sljedeće sedmice imati sastanke te da će poslije toga biti odlučeno hoće li ponovo biti dozvoljen izvoz ili će se nastaviti s istražnim radnjama.

- Naredne sedmice znat će se više i donijeti odluka šta će se dalje preduzeti - dodao je Kalaba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.