ČESTITKA

Incko: Žene u BiH su vrijedne, a njihovi kapaciteti su slabo iskorišteni

Odavanje dužnog poštovanja ženama u bh. društvu mnogo je više od poklanjanja crvene ruže

Valentin Incko. Avaz

Fena

8.3.2020

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) čestitao je svim ženama u BiH 8. mart, Međunarodni dan žena, te istaknuo hitnu potrebu za većim uključivanjem žena u svakodnevne političke i socijalno-ekonomske tokove ove zemlje, posebno u javnom sektoru.

 - Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, koji nije nametnut, već je u potpunosti domaći poduhvat, za žene utvrđuje minimalnu zastupljenost od 40 posto u brojnim organima vlasti, uključujući i zakonodavne i izvršne organe. Sve što je ispod tog nivoa sudjelovanja u vlasti, može se smatrati nejednakošću i nepoštivanjem vladavine prava. Oni organi vlasti koji ne provode zakon, krše ga - rekao je visoki predstavnik.

Incko: Odavanje počasti više od poklanjanja crvene ruže. Avaz

Ohrabrujući političke aktere da poduzmu konkretne korake radi poboljšavanja ravnopravnosti spolova na svim nivoima vlasti, visoki predstavnik naglasio je “da je odavanje dužnog poštovanja ženama u bh. društvu mnogo više od poklanjanja crvene ruže u povodu Međunarodnog dana žena". 

- Žene ove zemlje su izuzetno talentirane i vrijedne, a njihovi kapaciteti su vrlo slabo iskorišteni, što ide na štetu svih. Žene zaslužuju da u potpunosti budu uključene i da sudjeluju u vlasti, a siguran sam da bi ova zemlja od njihovog angažmana imala višestruke koristi - napisao je Incko.

Visoki predstavnik pozvao je još jednom da se pojačaju napori kako bi se spriječilo nasilje nad ženama i poboljšao pristup žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.