RAZGOVOR

Lisak: Ideja je da se donese zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

U Federaciji BiH regulirati prava istospolnih parova

Sead Lisak. Fena

Fena

8.3.2020

Interresorna radna grupa, koju je imenovala Vlada FBiH, analizirala je propise u okviru kojih treba naći odgovarajuća rješenja kako bi istospolni parovi na području Federacije BiH mogli ostvariti prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Potvrdio je to Sead Lisak, predsjednik ove grupe, koja će se tokom narednog mjeseca sastati i s nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima osoba koje žele zasnovati istospolne zajednice.

- Cilj nam je da, nakon izvršene cjelokupne analize, predložimo propise, odnosno zakonski okvir, kojim bi se zaštitila prava ovih osoba. Za sada se kao problem pokazao slučaj da istospolni parovi koji zasnuju takvu zajednicu u inozemstvu, ne mogu biti upisani u matične knjige u FBiH. Zato želimo predložiti rješenja kako bi se prevazišli ti problemi – istaknuo je Lisak.

Uzimajući u obzir iskustvo iz regiona, poput Crne Gore, kaže Lisak, jedna od ideja je da se u Federaciji predloži donošenje zakona o, recimo, životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Na narednim sjednicama Interresorne grupe očekujemo i prisustvo predstavnika nevladinih organizacija, da nam kažu koje su to potrebe istospolnih parova. Na osnovu toga, ponudit ćemo adekvatna rješenja kako bi se takve osobe zaštitile od diskriminacije – dodao je Lisak.  

Imenovanju grupe prethodila je informacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istosspolnih parova.

Rezultat toga su "žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istosspolne zajednice i upise u matičnu evidenciju". 

To su neka od ograničenja s kojima se suočava ova populacija u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.