GODIŠNJICE

Sjećanje na Mustafu Hajrulahovića Talijana ne smije izblijedjeti

Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH

Mustafa Hajrulahović Talijan. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

8.3.2020

Na današnji dan prije 22 godine umro je jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, heroj odbrane od agresije Mustafa Hajrulahović Talijan.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.


Hajrulahović sa porodicom. Arhiv

Kao najbolji među diverzantima, postao je komandant odreda pa zatim i diviziona. Nastavio jea stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

Zbog svega, Bosna i Hercegovina ne smije  ga zaboraviti. Danas jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.