GODIŠNJICE

Kćerka heroja Talijana: Oca bi dotuklo da vidi ovakvu BiH

Mustafa Hajrulahović volio je BiH svim srcem

Sabina s ocem Mustafom Hajrulahovićem: Svaka godina je sve teža. Mreže

Piše: F. K. / Avaz.ba

8.3.2020

Na današnji dan 8. marta 1998. godine u Hamburgu je od posljedica infarkta u 41. godini preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan.

Kćerka Sabina Hajrulahović-Hrenovica ispričala je za "Avaz" da je svaka godina sve teža i teža. Talijan je, kaže, volio BiH svim srcem.

- Zato smo i došli u Sarajevo, a mogli smo biti u Rimu spokojni. Mnogo nam nedostaje njegovo prisustvo, njegova snaga, njegova stamenitost i mirnoća u teškim momentima. Vrijeme ide dalje, ali jedan dio srca zauvijek je otkinut. Ali, postoje ljudi koji baštine uspomenu na mog oca i čuvaju ga od zaborava i hvala im na tome – govori nam Sabina.

Ističe da joj je žao što Mustafa ne može zagrliti unuke.

- A tek sad vidim koliko fali baš zato što imam svoju djecu. Mislim da bi njegova vojnička strogoća i ozbiljnost iščezli kad bi zagrlio svoje unuke – kaže ona.

Ona poručuje da bi Talijan bio duboko potresen sadašnjim stanjem u BiH. 

- Definitivno mislim da bi ga to dotuklo. I vjerujem da ne bismo ovdje živjeli da je tata živ. Osjetio bi bespomoćnost da se uradi neka velika stvar koja bi opravdala njegovu borbu i silni patriotizam - kaže Sabina Hajrulahović-Hrenovica.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.