DISTRIKT

Skanlan: Okruženje u Brčkom treba biti jedno od najboljih za život i rad u BiH

Dužnosnicima poručio da nastave raditi kako bi se situacija razvijala u pravom smjeru, u atmosferi tolerancije i saradnje

Majkl Skanlan. OHR

Fena

8.3.2020

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Majkl Skanlan (Michael Scanlan) izjavio je u nedjelju na obilježavanju Dana Brčko distrikta kako su vodeći dužnosnici Brčkog odgovorili na izazove da preuzmu reformski proces u svoje ruke i pri tome je poručio kako je potrebno donijeti odluke zbog kojih će okruženje u Brčko distriktu biti jedno od najboljih za život i rad u Bosni i Hercegovini. 

Sa zadovoljstvom mogu reći da su vodeći dužnosnici Brčkog odgovorili na izazove da preuzmu reformski proces u svoje ruke. A taj proces, kao što su i prepoznali, zahtijeva ne samo političku volju, mudrost i hrabrost nego i širu podršku. Samo zajedničkim radom svih možemo napredovati ka ponovnom oživljavanju ove nekada dinamične sredine - kazao je Skanlan. 

Pri tome je istaknuo kako će ove godine biti moguće postići konkretan napredak u Brčkom ukoliko organi vlasti nastave usvajati potrebne zakone.

- Dobra početna tačka je novi Zakon o budžetu, usvojen u decembru prošle godine, s obzirom na to da omogućava odgovorno, transparentno i ciljano korištenje javnih sredstava. Političko rukovodstvo Distrikta ima šansu da pokaže svoju opredjeljenost za poštivanje ovih vrijednosti, koristeći ih za vođenje procesa usvajanja budžeta za 2020. godinu tokom ovog mjeseca. Usvajanje novog zakona o fondacijama i udruženjima tokom proljeća dodatno će doprinijeti ovim ciljevima, dok bi ljeto trebalo donijeti napredak u nekoliko oblasti, čime bi se stimuliralo poslovanje u Distriktu - ističe on.


Brčko. Avaz

Dodao je kako bi se ovog ljeta, u najmanju ruku, trebao vidjeti početak građevinskih radova na modernizaciji Luke, završetak ključnih studija koje će biti osnova za rekonstrukciju mosta Brčko - Gunja i usvajanje niza mjera koje pogoduju vođenju poslovanja, a usmjerene su na privlačenje investicija, širenje poslovanja i otvaranje radnih mjesta, kao i na povećanje javnih prihoda.

- Ove tekuće reformske aktivnosti o kojima govorim, pružaju šansu političkim strankama i njihovim predstavnicima da ove jeseni svoju predizbornu kampanju zasnivaju na platformi konkretnih rezultata, ali to znači da Vlada i Skupština moraju raditi sve do izbora - rekao je supervizor Distrikta i naglasio kako građani Distrikta moraju svoje izabrane dužnosnike smatrati odgovornima za dobro rukovođenje, što treba biti isključivi kriterij po osnovu kojeg će glasati na izborima.

Građani bi, prema njegovim riječima, trebali, također, ukazivati na korupciju i tražiti odgovornost za korupciju kad god primijete takve slučajeve, a organi za provedbu zakona i pravosuđe moraju u takvim slučajevima provesti svoj dio posla.

- U tom smislu, Brčko distrikt treba biti model za ostatak Bosne i Hercegovine. Pri tome je najvažnije da će ovaj dugočekivani i ključni napredak vratiti osjećaj nade i osigurati podsticaj za mlade ljude u Brčkom da ostanu ovdje, da pokrenu firme i da ovdje podižu obitelj - kazao je Skanlan.

Majkl Skanlan. OHR

Ukazao je i na to da su obimni resursi Distrikta često bili loše iskorišteni, a naveo je i da, uprkos najvećem budžetu per capita u regiji, zgrade u kojima su smještene javne institucije u Brčkom, nisu renovirane kako bi bile energetski efikasne. 

- Ovim bi se osiguralo da je u bolničkim sobama, školskim zgradama i radnim prostorima uvijek toplo. Renoviranje 187 ovakvih javnih objekata u Distriktu koštalo bi skoro 28 miliona maraka. To znači da je tokom svake od proteklih osam godina bilo potrebno izdvajanje od samo 3,5 miliona maraka godišnje, pri čemu bi se osigurale finansijske uštede u budžetu - kazao je.

Uprkos tome, naglasio je Skanlan, ima i dobrih vijesti.

- Organi vlasti radili su u posljednjih nekoliko mjeseci bržim tempom kako bi se kvalificirali za UNDP-ovu inicijativu za energetsku efikasnost. Koliko će brzo Brčko sada napredovati, zavisi isključivo od toga kako će organi vlasti odlučiti da iskoriste ogroman budžet Distrikta, koji iznosi 256 miliona maraka. Ovo je samo jedan od primjera kako javni dužnosnici mogu i trebaju koristiti resurse, koje osigurava jedinstveni koeficijent Brčko distrikta, da ulažu u budućnost kakvu stanovnici Distrikta zaslužuju - dodao je Skanlan.

On je istaknuo kako se "ne radi samo o tome da se preokrene višegodišnji negativni trend nego da se donesu odluke zbog kojih će okruženje u Brčko distriktu biti jedno od najboljih za život i rad u Bosni i Hercegovini".

Uz čestitku Dana Brčko distrikta BiH, Skanlan je dužnosnicima poručio da nastave raditi kako bi se situacija razvijala u pravom smjeru, u atmosferi tolerancije i saradnje. 

Obilježavanju 20. godišnjice Brčko distrikta BiH prisustvovali su brojni predstavnici državnih, entitetskih, federalnih i lokalnih institucija, predstavnici međunarodne zajednice te kulturnog i društvenog života Distrikta, navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.