PLANOVI

U Mostaru danas javne konsultacije Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Mjere i aktivnosti

Javne konsultacije o Strategiji razvoja Federacije. Arhiv

Avaz.ba / Fena

9.3.2020

Javne kosultacije u procesu izrade Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027, koji se vodi po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, održat će se danas u zgradi federalnih institucija u Mostaru u 12 sati. 

Konsultacije organizira Federalni zavod za programiranje razvoja, kao glavni koordinator procesa planiranja ekonomsko-socijalnog razvoja Federacije, u suradnji s predstavnicima vlada Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. 

Tokom ovog javnog skupa prezentirat ćemo sadržaj Strategije razvoja Federacije BiH, kao i proces izrade koji je počeo u septembru 2019. Na skup smo pozvali predstavnike institucija Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, kao i pripadajućih općina, zatim predstavnike akademske i poslovne zajednice iz ove regije, predstavnike civilnog društva i medija, a u svrhu učešća šire javnosti u procesu izrade Strategije razvoja, saopćili su organizatori. 

 Sudionici su pozvani da tokom skupa diskutiraju sadržaj radne verzije Strategije, kao i da daju prijedloge za njezino poboljšanje. Radna verzija Strategije razvoja rezultat je rada stručne javnosti, predstavnika institucija i akademske zajednice, koji su tokom 16 radionica (sveukupno oko 400 sudionika) diskutirali socio-ekonomsko stanje u Federaciji i usuglasili ciljeve, prioritete, mjere i aktivnosti, čijom realizacijom će se postići planirani napredak. Strategija razvoja Federacije BiH je integrirani, multisektorski strateški dokument koji definira javne politike i usmjerava ekonomsko-socijalni razvoj Federacije. 

Proces izrade Strategije razvoja koordinira Federalni zavod, dok se kroz radna tijela i koordinacione mehanizme osigurava sudjelovanje aktera svih razina Bosne i Hercegovine. Organizacija ovih javnih konsultacija je kanal sudjelovanja široke profesionalne i opće javnosti u izradi Strategije razvoja Federacije BiH, čija će realizacija rezultirati boljim životom njenih građana, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.