BANJA LUKA

RS ne želi migrante na svom teritoriju, pomoći će Graničnoj policiji BiH

Po potrebi će biti angažiran i dodatni broj policijskih službenika

Iz RS kažu da nemaju uvjete i kapacitete za smještaj migranata. Arhiv

Avaz.ba / Fena

9.3.2020

Policijski službenici Republike Srpske (RS) neće dozvoliti kretanje ilegalnih migranata na području tog bh. entiteta bez nadzora, a sve s ciljem zaštite lične i imovinske sigurnosti građana, zaključeno je na sjednici Koordinacionog tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS.

Najavljeno je da će entitetska policija i u narednom periodu pratiti stanje ilegalnih migracija i, prema ukazanoj potrebi i procjeni, pojačati svoje prisustvo i rad na terenu, te će poduzimati i usmjeravati aktivnosti policijskih službenika.

U skladu s potpisanim sporazumom, policija RS će, kako je saopćeno, nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, a po potrebi će biti angažiran i dodatni broj policijskih službenika.

- Svi subjekti uključeni u rad s ilegalnim migrantima dužni su nastaviti provoditi sve radnje iz svoje nadležnosti, uz obavezno poštovanje zakona i principa humanosti, kao i do sada – zaključeno je na sjednici, uz stav da će policija RS nastaviti rad na otkrivanju organiziranih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela krijumčarenje ljudi.


Entitetska policija i u narednom periodu pratit će stanje ilegalnih migracija i prema ukazanoj potrebi, pojačati svoje prisustvo na terenu. Arhiv

Konstatirano je da su realizirani svi zaključci Vlade RS, a to su da uz poštivanje zakona i principa humanosti operativno provode aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz RS, jer na njenoj teritoriji, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uvjeti za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Sjednicom Koordinacnog tijela je predsjedavao direktor Policije RS Darko Ćulum, a prisustvovali su predstavnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprave policije, te policija Doboj, Banja Luka, Prijedor, Bosanska Gradiška, Sekretarijata za raseljena lica i migracije, ministarstava uprave i lokalne samouprave i finansija, Uprave civilne zaštite, Saveza općina i gradova Republike Srpske i Crvenog križa RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.