STAVOVI

Džaferović nakon sastanka s Kormak: SAD su prijatelj BiH, poslane su jasne poruke

Tražio sam da se pošalje potpuno jasna poruka da to nije put kojim treba da ide BiH, da se pristupi konstruktivnom radu u institucijama BiH

Kormak, Džaferović, Nelson. M. Kadrić

Piše: Avaz.ba

9.3.2020

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, nakon sastanka s Morin Kormak (Maureen Cormack), prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara SAD, i Erikom Nelsonom (Eric), ambasadorom SAD u BiH, rekao je novinarima u Sarajevu da su razgovarali o aktuelnoj situaciji, prije svega vezanoj za blokadu rada institucija BiH.

Ocijenjeno je, kako je naveo, da nikakve blokade ucjenama nisu prihvatljive.



Konstruktivan rad

- Tražio sam da se pošalje potpuno jasna poruka da to nije put kojim treba da ide BiH, da se pristupi konstruktivnom radu u institucijama BiH, da nakon toga se prihvatimo posla, prije svega realizacije programa reformi koji smo prošle godine usvojili vezano za naš odnos s NATO savezom. Zatim, onih 14 prioriteta i mišljenja Evropske komisije - kazao je Džaferović.

Nije želio prenositi šta su drugi učesnici sastanka govorili, osim onoga što je i ranije bilo jasno.

- Mogu samo da kažem ono što odlično poznajemo. SAD odlučno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stabilnost, princip vladavine prava, efikasno pravosuđe, obrazovanje, tako da daju na znanje učenicima da budući učenici budu mnogo uspješniji, da poštuju odluke Ustavnog suda, koje se ne mogu komentirati, nego samo poštovati. Nije ih lijepo ni komentirati, a zabranjeno ih je ne poštovati i ne izvršavati - rekao je Džaferović.



Sa sastanka. M. Kadrić

Osvrnuo se i na aktuelnu situaciju što se tiče vala migranata koji stižu prema BiH.

- Mi imao u BiH vrlo ozbiljan i globalan problem, a to je pitanje migracija i korone. To su pitanja kojima se vlasti trebaju baviti, a da bi se efikasno bavile time, moraju učestvovati u radu institucija. Treba donositi zakone i propise, treba donositi okvire koji će omogućiti što bolju akciju države i društva, a to nije moguća ako imate blokadu institucija. Kada su u pitanju migranti, ovdje treba da imamo jedan zajednički stav, da sve resurse Bosne i Hercegovine stavimo na raspolaganje prema prioritetima kako bismo zaštitili granice Bosne i Hercegovine. Kako bismo teret migrantske krize rasporedili jednako, a ne davati proklamaciju. Mi smo za to da poduzimamo mjere, ali ne mogu državne institucije da rade svoj posao. To su samo proklamacije koje nisu praćene odgovarajućim djelima. Nadam se da će svi u BiH shvatiti, pa makar imali i pogrešan pristup, da ovo pitanje riješimo.


Poboljšati odnose

Na pitanje novinara hoće li neko ko je visokopozicioniran u politici, kao što je Morin Kormak, promijeniti nečije mišljenje, Džaferović je rekao:

- Amerika je veliki prijatelj BiH i ona podržava teritorijalni integritet zemlje, stabilnost, vladavinu prava i sve ono što je najbolje za sve nas koji živimo ovdje. Sasvim je sigurno da američki diplomata kao što je Kormak može samo da poboljša odnose po ovom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.