SAVJETI

Prijedlozi Komiteta za sportsku medicinu NSBiH radi sprečavanja zaraze

Svi članovi nacionalnih selekcija trebaju biti anketirani od timskog ljekara prije dolaska na okupljanje

Obavezan pregled. AFP

Avaz.ba

9.3.2020

U skladu sa mjerama kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska, koje su donesene 7. marta 2020. godine, kao i sa preporukama vodećih infektologa i epidemiologa, Komitet za sportsku medicinu Nogometnog saveza BiH uputio je nekoliko prijedloga.

Jedan od prijedloga je i redovno praćenje mjera koje je izdao navedeni krizni štab.

- Svi članovi nacionalnih selekcija trebaju biti anketirani od timskog ljekara prije dolaska na okupljanje na način propisan od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine - jedan je od prijedloga Komiteta.


Obavezan pregled. AFP

Preporuka svim članovima nogometne organizacije je da preventivno djeluju kako bi zaštitili sebe i druge, i to čestim pranjem ruku sapunom i vodom ili brisanjem ruku maramicama/sredstvima na bazi alkohola (ako nisu vidljivo prljave), kašljanjem ili kihanjem u unutrašnju stranu lakta ili maramicu, s tim što je potrebno odmah baciti korištenu maramicu, održavati distancu (minimalno jedan metar) od osobe koja kašlje ili kiše i nošenjem medicinske maske ukoliko imate simptome respiratorne bolesti te obaveznim pranjem ruku nakon skidanja maske.

Prijedlog je i da se prilikom organizacije svih budućih okupljanja uzme u obzir mogućnost potrebe za povećanim brojem jednokratnih maramica, hirurških maski i dezinfekcionih gelova za ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.