MJERENJA

Poboljšan kvalitet zraka, ali i dalje nezdrav u Tuzli i Zenici

U 12 sati Zenici Indeks kvaliteta zraka iznosio 165

Zenica. Arhiv

Avaz.ba

10.3.2020

Sredinom dana u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne djelimično je poboljšan kvalitet zraka. Prema mjerenjima u 12 sati, najlošiji kvalitet zraka bio je u Zenici, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 165 i nezdrav je za stanovništvo, kao i u Tuzli, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 153. 

Također, u Tuzli je došlo do značajnog smanjenja vrijednosti PM2,5 čestica, čija je vrijednost u 12 sati iznosila 25, za razliku od jutros, kada je izmjereno 169. Radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila... 

U takvoj situaciji s kvalitetom zraka iz Eko akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Na području glavnog grada BiH zrak je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. M. Tabaković

Osobe koje trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti su plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.  

Na području glavnog grada BiH zrak je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 101, a slična situacija je i na području Živinica, Visokog, Jajca i Ilijaša, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio od 101 do 137.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.