SREBRENICA

Neidentificirane 82 žrtve na čekanju za ukop

Komemoracija 11. jula

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

10.3.2020

Srebrenica: Sa sjednice Organizacionog odbora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na trećoj sjednici Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine, između ostalog, razmatran je prijedlog Instituta za traženje nestalih osoba BiH da se na komemoraciji 11. jula, osim identificiranih osoba, ukopaju i 82 neidentificirane žrtve genocida koje nemaju srodnika za identifikaciju. 

- S obzirom na specifičnost prijedloga Instituta za traženje nestalih osoba BiH i poštivanje svih žrtava genocida i preživjelih porodica, OO odlučio je da se o ovom prijedlogu još razmatra i razgovara s nadležnim institucijama za identifikaciju. Hoće li 82 NN žrtve biti ukopane na komemoraciji 11. jula, odluku ćemo donijeti do kraja maja i o njihovom ukopu treba dobro razmisliti - pojasnio nam je Hamdija Fejzić, predsjednik OO.

Kada su u pitanju dosadašnje aktivnosti 13 pododbora, Fejzić kaže da njihove obaveze teku po ustaljenoj dinamici i svi pravovremeno izvršavaju date obaveze.

O broju do sada identificiranih žrtava, dženazi i ukopu 11. jula na današnjoj sjednici samo se nagađalo. Međutim, „Avaz“ pouzdano zna da je za ukop do sada spremno deset identificiranih posmrtnih ostataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.