UPOZORENJE

Sindikat trgovine i usluga BiH zbog korone traži posebne uvjete za radnike

Očekujemo da svi poslodavci osiguraju dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku, navode iz Sindikata

Radnici u prodavnicama jedni od najizloženijih. Ilustracija

A. Č. / Avaz.ba

10.3.2020

Zbog problema uzrokovanih širenjem koronavirusa, oglasio se i Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

S obzirom na to da situacija sa širenjem koronavirusa uzima maha i u BiH, iz Sindikata navode da su radnici u prodavnicama jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu s velikim brojem Ijudi.

- Očekujemo da svi poslodavci osiguraju dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku koji bi trebali biti dostupni svim radnicima tokom radnog vremena, posebno onima koji su u direktnom dodiru s kupcima i novcem to da će osigurati i učestalije pranje ruku i mogućnosti za korištenje dnevnih, ali po potrebi i dodatnih pauza za sve radnike - navode iz Sindikata.

STBiH također je ukazao na činjenicu da praksa koja je prisutna u ovom sektoru da, usljed manjka radne snage, radnici dolaze na svoje radna mjesta vrlo često i bolesni, zatražio je od poslodavaca u ovom sektoru da u dogovoru s voditeljima objekata omoguće da radnici koji primijete simptome koji se vežu uz ovaj virus, ostanu kući, a da se interventnim planovima i angažmanom dodatnih radnika osigura nesmetan rad objekata.

- Sindikat trgovaca će sa svoje strane do daljnjeg obustaviti sve aktivnosti koje predviđaju okupljanje većeg broja Ijudi. Poduzeli smo mjere kako bismo svojim članovima osigurali određene količine sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitu, a preko svih svojih povjerenika ćemo uspostaviti kanale informiranja i komunikacije za svu pomoć koju mi kao sindikat možemo pružiti. Pozivamo, također, i vlasti u Bosni i Hercegovini kao i entitetske vlade da zajedno sa socijalnim partnerima poduzmu mjere za ublažavanje krize koju će epidemija izazvati na ekonomiju, a samim tim i radna mjesta - zaključili su.

Radnici u prodavnicama jedni od najizloženijih. Ilustracija

Sindikat je ukazao na činjenicu da praksa koja je prisutna u ovom sektoru da, usljed manjka radne snage, radnici dolaze na svoje radna mjesta vrlo često i bolesni, zatražio je od poslodavaca u ovom sektoru da u dogovoru s voditeljima objekata omoguće da radnici koji primijete simptome koji se vežu uz ovaj virus, ostanu kući, a da se interventnim planovima i angažmanom dodatnih radnika osigura nesmetan rad objekata. 

- Sindikat trgovaca će sa svoje strane do daljnjeg obustaviti sve aktivnosti koje predviđaju okupljanje većeg broja Ijudi. Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i entitetske vlade da, zajedno sa socijalnim partnerima, poduzmu mjere za ublažavanje krize koju će epidemija izazvati na ekonomiju, a samim tim i radna mjesta - saopćili su iz Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.