BANJA LUKA

U RS novčane kazne do 600 KM za nepridržavanje mjera kućne izolacije

Mjere inspektora odnose se na članove porodica oboljelih, a rješenja se odnose i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca

Kazna za fizičko lice od 200 KM do 600 KM. AFP

Fena

10.3.2020

Na osnovu procjene epidemiologa, a s ciljem provođenja preventivnih mjera u vezi s koronavirusom, zdravstveni inspektori u Republici Srpskoj (RS) do sada su donijeli 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju

Ukoliko se osobe ne pridržavaju mjera inspektora, koje se odnose na zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, propisana je kazna za fizičko lice od 200 KM do 600 KM.

Do sada su rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju izdata osobama za koje je utvrđeno da su bili u bliskom kontaktu oboljelima od koronavirusa, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu s đakom iz Banje Luke zaraženim virusom korona.

Mjere inspektora odnose se na članove porodica oboljelih, a rješenja se odnose i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca, koju pohađa djevojčica za koju je potvrđeno da je zaražena.


Rizik od širenja virusa svesti na najmanju moguću mjeru. AFP

Nakon što epidemiolog prikupi sve potrebne podatke o kretanju i kontaktima osoba za koje postoji rizik ili je potvrđeno oboljenje, donosi preporuke za njegove bliske kontakte i za niskorizične kontakte. 

Osobama za koje je nadležni doktor procijenio da trebaju biti u kućnoj izolaciji, zdravstveni inspektor izdaje rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju.

Riječ je o preventivnoj mjeri koja ima za cilj da rizik od širenja virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Zdravstveni nadzor

Iako je testiranje pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Banjoj Luci, a koju pohađa učenik zaražen virusom, nije bio pozitivan na koronavirusa, oni su iz predostrožnosti stavljeni u kućnu izolaciju.

Zdravstveni nadzor podrazumijeva svakodnevno javljanje telefonom doktoru, u domu zdravlja, radi praćenja eventualne pojave simptoma.

Također, zdravstveni inspektori na dnevnom nivou, u telefonskom razgovoru ili obilaskom osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji provjeravaju njihovo zdravstveno stanje i pridržavaju li se preporuka koje su im dali zdravstveni radnici.   

Iz entitetskog inspektorata još jednom podsjećaju sve građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom da se s ciljem zaštite vlastitog i zdravlja društva u cjelini pridržavaju mjera koji su im odredili zdravstveni radnici.


Ispoštovati preporuke

Također, izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za djecu koja se nalaze u kućnoj izolaciji budu disciplinirani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora, te da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima. 

Prema dosadašnjim informacijama, osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu mjeru. Uredno se javljaju na pozive inspektora, a odlaskom na kućne adrese inspektori u ličnom kontaktu nastoje pružiti podršku građanima i sve potrebne informacije kako bi period izolacije protekao što mirnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.