SUD BIH

Svjedok kazao da mu Dreković nikad nije naredio da gađa civilne ciljeve

Hodo rekao da nikad nije vidio odobren plan gađanja po civilnim ciljevima

Dreković: Nastavak suđenja je 24. marta. Arhiv

Avaz.ba / Birn

10.3.2020

Na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje generalu Ramizu Drekoviću, koji je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH, od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na civile u Kalinoviku.

Svjedok Tužilaštva BiH Nedim Hodo, načelnik artiljerije u Četvrtom korpusu Armije RBiH, kazao je da su komandantu korpusa dostavljani izvještaji o upotrebi artiljerije od komandira odjeljenja, preko komandira baterije do komandanta mještovitog artiljerijskog puka.

Hodo je potvrdio da nije bilo dovoljno municije i da se strogo vodilo računa o njenoj potrošnji.


Dreković: Bivši komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH. Avaz

Na pitanja odbrane, Hodo je potvrdio da se planska dokumentacija za artiljeriju slala i komandantu ARBiH na odobravanje.

Kako je rekao, nikad nije vidio odobren plan gađanja po civilnim ciljevima, niti mu je Dreković ikad naredio da gađa civilne ciljeve.

Složio se s braniocem Mirsadom Crnovršaninom da je Dreković strogo poštovao lanac komandovanja i da nije čuo da je nekad izdao naređenje nižim jedinicama.

On je kazao da su ciljevi utvrđivani na osnovu podataka obavještajnih organa. Naveo je da je imao obavještajne podatke da u Kalinoviku postoje vojni ciljevi.

Nastavak suđenja je 24. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.