ZENICA

Zaraženi koronavirusom bili u izolaciji: Mladić i djevojka nisu imali kontakt s drugima

Infekcija je laboratorijski dijagnostikovana kod ženske osobe u dobi 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina

Zenica. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

10.3.2020

Nakon što je jučer potvrđen prvi slučaj infekcije novim koronavirusom u Zenici, testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njom, odnosno koje su zajedno s njom putovale u Italiju, pokazalo je da su još dvije osobe pozitivne, dok je kod treće osobe nalaz negativan.  

- Infekcija je laboratorijski dijagnostikovana kod ženske osobe u dobi 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina. Budući da nema kliničkih manifestacije bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim koronavirusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija virusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno – kažu iz Kriznog štaba ZDK.



Krizni štab ZDK. D. Pašalić

S obzirom na epidemiološke podatke, ističu da su očekivali ovakav razvoj događaja, odnosno očekivali da će i ove dvije osobe biti pozitivne.

- Sva tri pozitivna slučaja na novi koronavirus (Covid-19) mogu se smatrati uvezenim (importovanim) slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH, a povezano sa ovim slučajevima – ističu iz Kriznog štaba.

Napominju da sve tri ove osobe koje su sada pozitivne na novi koronavirus nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.