SARAJEVO

Tegeltija: Stanje u pravosuđu se mora pratiti u kontinuitetu

Ono što je bitno kada je pravosuđe u BiH u pitanju jeste to da je najsloženije u regionu, jer u okviru sistema žive četiri nezavisna sistema, kazao je Tegeltija

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. M. KADRIĆ

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

U zgradi Parlamentarne skupštine počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Raspravljat će se o stanju u pravosuđu, a na sjednici su prisutni i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i članovi VTSV-a, glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Na početku sjednice gosti su dobili mogućnost da se obrate po deset minuta. Prvi je za govornicu izašao Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na tematskoj sjednici Parlamenta BiH. M. KADRIĆ

- Mi smo i prije nego što ste vi to uradili odlučili se pojaviti na ovoj sjednici. Osjećamo obavezu, zato smo tu. Opredijeljeni smo da budemo partneri s vlašću. Stanje u pravosuđu se mora pratiti u kontinuitetu. Početkom 2012. godine u pravosuđu BiH ukupno je bilo nezavršenih 460.000 predmeta, danas je taj broj sveden na 288.000. Kad govorimo o podacima, nije bitno samo što je smanjen broj predmeta, bitna je i njihova starosna struktura. Naravno da efikasnost treba biti još bolja i poduzimamo mjere da se ubrza. Ono što je najinteresantnije i oko čega se vodi polemika su predmeti korupcije. U 2015. godini bilo je 1.129 zaprimljenih prijava, a 2019. - 957 zaprimljenih, što znači da se broj prijava smanjuje. Neriješena su 772 slučaja na kraju 2019. godine - kazao je Tegeltija.

Govorio je i o potvrđenim optužnicama i osuđujućim presudama, uspoređujući oslobađajuće i osuđujuće.

- Ono što je bitno kada je pravosuđe u BiH u pitanju jeste to da je ono najsloženije u regionu, jer u okviru sistema žive četiri nezavisna sistema. Sinhronizacija, koordinacija i djelovanje je otežano zbog tih okolnosti - istakao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.