PARLAMENT BIH

Tadić: Mi smo spremni da radimo svoj posao nezavisno od bilo koga

Sretna sam što imam priliku da odgovorim na sva pitanja, kazala je Tadić

Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. M. KADRIĆ

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić obratila se državnim zastupnicima tokom današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. 

- Smatram da se izvještaj Tužilaštva BiH trebao podnositi na redovnoj sjednici – istakla je Tadić.

Dodala je da se Predstavničkom domu obratila posljednji put prije tri godine, što, smatra ona, govori o neradu zakonodavne vlasti. 

- Sretna sam što imam priliku da odgovorim na sva pitanja. Naravno da moramo raditi zajedno jer imamo zajedničkih stvari, ali podjela vlasti je jasna. Prema tome, pitanje mnogih stvari u ovoj zemlji ne odnosi se samo na pravosuđe. Ja vas pitam, koga goniti u toj situaciji? Ko je kriv? Mi smo formirali predmete, radili smo po predmetima i radit ćemo po predmetima, ali ne može se teret ovog momenta svesti na rad pravosudnih institucija – pojasnila je Tadić. 

Ovom prilikom istakla je da ona ima ovlasti da pokrene krivične postupke protiv svakog zastupnika, ali da jedna pogrešna odluka može dovesti do mnogih problema u ovoj zemlji.

- Mi smo spremni da radimo svoj posao nezavisno od bilo koga. Nećemo podleći bilo kojim pritiscima u ovom momentu i mislim da je bilo vrijeme da se danas raspravlja o mnogo važnijim pitanjima u ovoj zemlji. Ovo je moglo i sačekati. Treba raspravljati o koronavirusu. Smijte se vi, vidjet ćete. Smijali smo se i za migrantsku krizu. Ko se zadnji smije, najslađe se smije – poručila je Tadić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Avaz

Tadić ocjenjuje da je Parlamentarna skupština BiH danas trebala pozvati zdravstvene radnika, s obzirom na aktuelnu situaciju vezanu za koronavirus.

Istaknula je da je Tužilaštvo BiH ostvarilo normu te da se tužioci ocjenjuju i normiraju, za razliku od sudija.

- Treba da se ujednači stav prema svima. Ako se ocjenjuju tužioci, neka se ocjenjuju i sudije u Sudu BiH. Ne smije se ocjena vezati za rad Tužilaštva BiH. Ja ovo ne govorim na štetu Suda BiH, a vidim da reagira predsjednik Suda BiH, jer Sud BiH treba da se veže za sve sudove u BiH, a ne tužioce. Ja ne želim da se dodvoravam bilo kome. Nikad ni s kim nisam popila kafu. Nikoga ne znam, osim medija – izjavila je Tadić.

Priznala je da je ostao veliki broj neriješenih predmeta ratnih zločina te da sada ima 449 predmeta protiv 4.223 osobe.

- Nažalost, s obzirom na broj ratnih zločina u BiH, mi smo lider u rješavanju predmeta ratnih zločina – izjavila je glavna državna tužiteljica.

Pojasnila je i šta se dešava s predmetima iz A kategorije. Tvrdi da se radi o predmetima protiv 883 osobe, a ne 883 predmeta.

- Predmeti se raspoređuju prema državnoj strategiji. Dala sam nalog da se izvrši analiza predmeta iz A kategorije. Sada vam kažem, 198 osoba od ovih 4.223 koje su u radu Tužilaštva su osobe s oznakom A, a prenijeli smo više od 270 predmeta na entitetska tužilaštva i Tužilaštvo Distrikta Brčko – pojasnila je Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.