AKTUELNO

Radmanović: Najvažnija sjednica u posljednjih 15 godina

Jedino je normalno da se vratimo i provedemo reforme koje bi došle iznutra, smatra Snježana Novaković-Bursać

Tematska sjednica Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. M. KADRIĆ

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

Pred Predstavničkim domom Parlamenta BiH u toku je tematska sjednica na kojoj državni zastupnici raspravljaju o stanju u bh. pravosuđu.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) je ovu sjednicu ocijenio kao najvažniju u posljednjih 15 godina.

- Danas svi treba da pokažemo kakav smo demokratski nivo dostigli u BiH. Nije dobro da ovaj parlament pretvorimo u sudnicu, a imam osjećaj da se to može desiti – upozorio je Radmanović.

Napomenuo je da se ova rasprava odnosi i na suverenitet BiH, a to je, smatra on, upravljanje BiH bez učešća "stranaca".


Tematska sjednica Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. M. KADRIĆ

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je kritizirao glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić jer je sjednicu Predstavničkog doma nazvala “konferencijom ili skupom” i jer je prekinula zastupnika Sašu Magazinovića (SDP) pri izlaganju i "skakala sa stolice". 

- Danas se od ove sjednice pokušava napraviti lakrdija – smatra Mektić. 

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković-Bursać je pravosudni sistem u BiH ocijenila kao “političko-pravni hibrid i konstrukt koji nema utemeljenje u Ustavu BiH”. 

- Jedino je normalno da se vratimo i provedemo reforme koje bi došle iznutra. Hoćemo mi nešto da liječimo, hoćemo da operiramo, a bez da targetiramo pravog uzročnika – izjavila je Novaković-Bursać. 

Kazala je i da je postojeći pravosudni sistem nastao nametanjem odluka visokog predstavnika, a u tom je kontekstu izdvojila zakone o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.