KRIZA

Imamović nakon izmještanja migranata iz Tuzle: Ministar Radončić je pokazao da su građani BiH na prvom mjestu

Briga o migrantima će se kretati u granicama domaćih i međunarodnih zakona

Jasmin Imamović. A. Bajrić

Piše: Avaz.ba

11.3.2020

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, obratio se danas novinarima, nakon što su iz Tuzle izmješteni migranti.

U 11 autobusa 491 migrant danas je stigao u privremeni prihvatni centar u Blažuj kod Sarajeva. Imamović je rekao da zahvaljuje građanima koji su bili veoma strpljivi.

- Da nije bilo strpljenja građana Tuzle, stavovi gradske vlasti, kao odraz volje građana, ne bi bili ostvareni. Posebnu zahvalnost dugujem Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH i drugim organima sigurnosti, kao i policiji Tuzle, posebno ministru Fahrudinu Radončiću i direktoru Službe za poslove sa strancima Slobodanu Ujiću, jer su ispunili obećanje koje je ministar Radončić dao u subotu. Ministar Radončić je promijenio dosadašnju paradigmu i uvjerio sve da je naš osnovni posao zaštita prava građana BiH – rekao je, između ostalog, Imamović.

Naglasio je da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i kvaliteta života naših građana.

- Briga o migrantima će se kretati u granicama domaćih i međunarodnih zakona. Neće moći boraviti gdje žele, nego moraju, u skladu s propisima, kada su već ilegalno došli, poštovati zakone ove zemlje, svi migranti - kazao je Imamović.


Jasmin Imamović. A. Bajrić

Istaknuo je da očekuje od Uprave policije TK da, u saradnji s poslovnim subjektima Željezničke/autobuske stanice te drugim poslovnim subjektima i građanima, ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata u Tuzli.

- Imajući u vidu ozbiljnost epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa, na snazi je zabrana okupljanja naređena od svih kriznih štabova u Bosni i Hercegovini. Svako okupljanje većih grupa, a naročito priprema i distribucija hrane na otvorenom, direktno ugrožavaju ljude i dovode nas u opasnost od epidemije širih razmjera - naglašava.

Dodaje da će zbog toga nadležne inspekcije, na preporuku Kriznog štaba Tuzle, za odbranu od koronavirusa donijeti naredbu o zabrani pripreme i distribucije hrane izvan za to registriranih objekata.

- Očekujem od svih da prestanu dovoditi migrante, jer postoje ljudi koji to rade, jer to je nezakonito. Dovodeći ih, dovode se u poziciju da budu kvalificirani kao pomagači u vršenju krivičnih djela i time ugrožavaju zdravlje građana Tuzle. Pozivam premijera FBiH Fadila Novalića da iz budžeta izdvoji sredstva za opremanje i popunjavanje dovoljnog broja pripadnika Granične službe BiH. Neka to učini procentualno najmanje, u iznosu koji je utvrdio Grad Tuzla, i to preporuči svim kantonima u FBiH i svim gradovima i općinama, jer FBiH je na udaru, a Novalić je premijer i neka je brani - poručuje Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.