NA LICU MJESTA

Mirni protest majki iz Srebrenice u Tuzli: U nama gori sve veća tuga za našom djecom

Majke nisu zato da se na dženazi u julu kopaju posmrtni ostaci neidentificiranih osoba, kaže Ćatić

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

11.3.2020

Sa današnjeg okupljanja - Avaz
Okupile se majke Srebrenice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli organizirale mirne proteste kako bi podsjetile na 11. juli 1995. godine, dan genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u kome je na najzvjerskiji način ubijeno više od osam hiljada njihovih sinova, muževa, braće, rođaka, prijatelja...

Veća tuga

- Sve dok i jedna od nas bude živa, ovi protesti će trajati. Kako se približava obilježavanje 25. godišnjice genocida, tako u nama gori sve veća tuga za našom djecom, posebno za onom čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Mi, majke, nismo za to da se 11. jula kopaju posmrtni ostaci neidentificiranih osoba, jer mi ne znamo da li tu ima i kostiju naše djece – kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Ćatić apelira na porodice koje zbog malog broja pronađenih posmrtnih ostataka njihovih ubijenih članova porodica do sada nisu dale saglasnost da se ukopaju njihovi već identificirani dijelovi tijela da to učine.

Današnjem protestu Srebreničanki u Tuzli pridružili su se i učenici Behram-begove medrese, Građevinske i Medicinske škole u Tuzli.


Svjedoci negiranja

- Svaki dan smo svjedoci negiranja broja ubijenih. Vidimo da počinioci genocida vode cijelu kampanju kako bi negirali broj ubijenih. Kad bi znala da je pronađena i identificirana barem jedna kost mog sina Nine, ja bih je ukopala kako bi imao nišan i na njemu ispisano njegovo ime. Zato molim one porodice koje nisu uradile potvrdu identifikacije za svoje najmilije, neka to učine. Ako oni iz inozemstva ne mogu doći na identifikaciju, neka ovlaste nekoga, neka umjesto njih učine sve samo da kosti onih za koje se znaju čije su i dalje ne stoje u vrećama po Tuzli i Visokom – navodi Ćatić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.