KONJIC Delegacija IZBiH posjetila selo Gorani

Reisu-l-ulema darovao sedmo dijete porodice Subašić

Ovo je mali znak pažnje kojim želimo pokazati da se svi radujemo kada čujemo za ovako lijepe vijesti, rekao je Delić

Avaz.ba / Preporod

Amela i Haris su sretni roditelji

Foto: Preporod


U selu Gorani kod Konjica sedmo dijete obradovalo je porodicu Subašić. Danas im je uručen poklon reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH te poklon muftije mostarskog Salema ef. Dedovića.

Gorani su od Konjica udaljeni 24 kilometra. Amela i Haris Subašić su sretni roditelji koji se uspješno brinu za svoje potrebe baveći se poljoprivredom.

 • Subašići se obradovali

  Subašići se obradovali

  Foto: Preporod


- Posjetili smo porodicu Subašić i uručili poklon reisu-l-uleme povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Rejhane, jer smo protekle dvije godine u Odjelu za brak i porodicu započeli jednu lijepu praksu - kazala je dr. Safija Malkić. 

Pojasnila je da Islamska zajednica na simboličan način stimulira natalitet koji opada u Bosni i Hercegovini već duži niz godina tako što daruje šesto, sedmo i svako naredno dijete u svakoj porodici. Dodala je da je reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer s ovako velikim brojem članova porodice.

- Želimo takve roditelje podržati i, ističući njihov primjer, ohrabriti druge bračne parove jer je i poslanik Muhammed, a. s., kazao: “Ženite se i porađajte se, jer ću se ja vama i vašom brojnošću ponositi na Sudnjem danu” - kazala je dr. Malkić.

 • Reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer s ovako velikim brojem članova porodice

  Reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer s ovako velikim brojem članova porodice

  Foto: Preporod


- Ovo je mali znak pažnje kojim želimo pokazati da se svi radujemo kada čujemo za ovako lijepe vijesti - rekao je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic koji je uručio muftijin poklon.

- Inače, u našem medžlisu darujemo svako novorođeno dijete simboličnim poklonom od 200 KM u okviru fonda “Podrška roditeljstvu” koji smo osnovali 2019. godine - naglasio je Delić i podsjetio da je imam u Goranima Muamer ef. Cero taj poklon uručio taj poklon odmah po rođenju djeteta.

- Fond je dodatna veza s džematlijama i pruža priliku za susrete u lijepim prilikama -pojašnjava glavni imam.

 • U selu Gorani kod Konjica sedmo dijete obradovalo je porodicu Subašić

  U selu Gorani kod Konjica sedmo dijete obradovalo je porodicu Subašić

  Foto: Avaz


U osnovnoj školi u Goranima nastavu pohađa 37 djece i svi pohađaju mektepsku nastavu.

Najstariji sin u porodici Subašić je Bilal (16), a Dalila (14), Hamza (13) i Sumeja (9) pohađaju osnovnu školu. Njihov uspjeh u školi obećava i odličan uspjeh Velida (6) i Ismaila (3). Dalila je odlična učenica devetog razreda i kaže da je za nastavak školovanja izabrala medresu, što raduje majku Amelu zbog, kako kaže, sigurnosti koju medrese pružaju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na