PARLAMENT BIH

Tegeltija odgovorio zastupnicima: Na svu sreću, pravosuđe je nezavisno

U riječima tužiteljice Tadić nisam čuo prijetnje, poručio je Tegeltija

Sa sjednice. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, odgovarajući na pitanja zastupnika, obratio se i zastupniku SDP-a BiH Saši Magazinoviću, kazavši da ne zna ko je ubio Dženana Memića i Davida Dragičevića.

- Pozivam vas da prijavite sve one za koje smatrate da prikrivaju ubice. Inače Parlament nije mjesto gdje se o tome treba govoriti. Bilo je ovdje mnogo diskusija koje govore o radu VSTV-a. U riječima tužiteljice Tadić nisam čuo prijetnje, ona je najavila rad. Neko je rekao da je i slobodno sudijsko uvjerenje problem. Pooštravanje kaznene politike nešto je s čim se slažem i o tome treba da razgovaramo. Poslanica Marinković-Lepić je spomenula afere, a ja moram da kažem da ljudi koji rade u pravosuđu ne poznaju termin ''afere''. Kod nas postoje predmeti, a ja o aferama neću da govorim. Zukan Helez je ovdje govorio i tražio od glavne tužiteljice da hapsi ovog i onog, ko god da je u pitanju, ali, na svu sreću, još je pravosuđe nezavisno. To je vaše mišljenje, neprimjereno je i može se smatrati pritiskom na pravosuđe – rekao je Tegeltija.


Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. M. KADRIĆ

Dodao je da Ured disciplinskog tužioca ne podnosi izvještaje predsjedniku VSTV-a BiH.  

- Izvještaji se podnose Savjetu i rad disciplinskog tužioca ocjenjuje Savjet. Adil Osmanović imao je izjavu o očekivanjima, mislim da je to na tragu onog o čemu mi govorimo, a to je da je potrebna saradnja, potrebno je da se sluša. Nadam se da će ovo biti jedan novi način saradnje između VSTV-a i Parlamenta BiH – zaključio je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.