REAKCIJE

Dodik pisao predsjedniku Generalne skupštine UN-a zbog Silajdžića: Tek sam saznao...

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrijebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN i lažno obavijestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci

Dodik, Silajdžić. Arhiv

Srna

11.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je predsjednika 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Tiđanija Muhamed-Bandea (Tijjani Muhammad-Bande) da je tek saznao da je stalni predstavnik BiH pri UN-u u Njujorku Sven Alkalaj informirao predsjedavajuću Istočno-evropske regionalne grupe Besianu Kadare da je BiH donijela odluku da nominuje Harisa Silajdžića za počasnog člana Komiteta za nagradu ''Nelson Mandela''.

- Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, uputio pismo 26. februara u kojem obavještava gospođu Besianu Kadare, ambasadora i stalnog predstavnika Albanije pri UN-u u Njujork, u svojstvu predsjedavajuće Istočno-evropske regionalne grupe za februar 2020. godine, da je BiH donijela odluku da nominuje gospodina Harisa Silajdžića, za počasnog člana Komiteta za nagradu ''Nelson Mandela'' - istakao je Dodik u pismu, koje je upućeno i svim državama članicama Istočno-evropske regionalne grupe.

U vezi s navedenim činjenicama, član Predsjedništva BiH je naglasio da želi da informira Muhamada Bandea da je to samoinicijativni potez ambasadora, koji je bez ovlaštenja i bez odluke institucija BiH inicirao spomenutu kandidaturu. 


Dodik, Silajdžić. Arhiv

- Ujedno želim da dodam da Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za ovakve odluke, nije bilo informirano niti je odlučivalo o ovoj kandidaturi. U tom smislu, molim vas da navedeno pismo gospodina Svena Alkalaja smatrate ništavnim - naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrijebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN-u i lažno obavijestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

- U nadi da ćete sa svoje strane, kao predsjednik 74. zasjedanja Generalne skupštine UN, poduzeti adekvatne mjere protiv ovog akta, primite izraze mog iskrenog poštovanja - navodi se u pismu koje je uputio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.