ODLUKE

Asim Kurjak napustio BANU: Više od pola članova nije objavilo nijedan međunarodno cijenjen rad

To izravno znači da nismo prepoznatljivi niti u vlastitom narodu i državi, a kamoli diljem svijeta, a najave kadrovskih promjena ne ulijevaju nikakvu garanciju da će se krenuti drugim putem

Kurjak je o svojoj odluci Predsjedništvo BANU-a obavijestio pismom. Arhiv

Piše: L. S. / Avaz.ba

12.3.2020

Akademik Asim Kurjak, svjetski priznati ginekolog, donio je odluku o napuštanju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. On je o svojoj odluci Predsjedništvo BANU-a obavijestio pismom.

Nismo prepoznatljivi niti u vlastitom narodu

- Nedavnim nenadoknadivim gubitkom našeg predsjednika, akademika Muhameda Filipovića, velikog erudite i humaniste, procjenjujem da se BANU nalazi na značajnoj prekretnici. Želi li se zadržati ugled naziva Akademija, mora se poštovati međunarodno prihvaćene kriterije znanstvenog vrednovanja koje je uveo još Platon, a afirmirale brojne ugledne akademije diljem svijeta.  

Više nego i jedno drugo područje ljudske djelatnosti, nauka je prava svjetska aktivnost i u njoj nema dobrog i lošeg rada. Njena produktivnost i prepoznatljivost temelji se na znanstvenoj vidljivosti. To je danas mjerljiv parametar i izbacuju ga nepristrani i nemilosrdni strojevi - stoji u pismu. 

Kurjak je dalje naveo kako se boji se da vrlo malo članova zna i koristi te informacije za boljitak Akademije.

Kurjak onima koji ostaju želi više radnih rezultata. Arhiv

- Današnjim uvidom u međunarodno priznate baze podataka "Scopus" i "Google Scholar" našao sam podatke koje Vam dostavljam iz kojih je vidljivo vrlo porazno stanje međunarodne znanstvene produktivnosti BANU-a. Od 29 članova, njih više od 50 posto nije objavilo niti jedan rad koji bi objektivna međunarodna znanstvena javnost prihvatila i citirala.

To izravno znači da nismo prepoznatljivi niti u vlastitom narodu i državi, a kamo li diljem svijeta. Neke preliminarne najave kadrovskih promjena ne ulijevaju nikakvu garanciju da će se krenuti drugim putem koji bi ove porazne rezultatije mijenjao - napisao je Kurjak.

Istaknuo je kako lično ne vidi nikakvu garanciju da to može učiniti postojeći sastav Akademije, s liderima koji su ili bi mogli biti birani.

- Odlučio sam, stoga, da s današnjim danom napustim Akademiju, a onima koji u njoj ostaju želim više radnih rezultata. U BANU sam ušao s iskrenom željom da pomognem, a ne da pravim karijeru, jer sam već tada bio član navedenih domaćih i svjetskih akademija. Neoboriva činjenica je da su izvan BANU-a najbolji znanstveni umovi BiH i da BANU s postojećim sastavom ne ulijeva povjerenje niti svog vlastitog naroda Bošnjaka niti znanstvenih i akademskih krugova, a pogotovo ne vlasti BIH.


Nedostatak transparentnosti u trošenju sredstava

Zbog toga nam već godinama odbijaju sufinanciranje, a kada neku sitnu donaciju i dodijele, ostaje nam vidljiv nedostatak transparentnosti u trošenju tih sredstava - poručio je Kurjak.

Asim Kurjak obnaša brojne značajne funkcije u domaćim i međunarodnim naučnim institucijama. Domaći je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, redovni je član Ruske akademije nauka i umjetnosti, redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti, kao i Svjetske akademije nauka i umjetnosti.

Predsjednik je Međunarodne akademije perinatalne medicine, redovni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, redovni član Akademije medicinskih nauka BiH, redovni član Svjetske akademije humane reprodukcije te počasni doktor nauka 12 svjetskih sveučilišta.


Koliko je ko objavio naučnih radova

Tabela u kojoj se prikazuje koliko je koji od članova BANU-a objavio naučnih radova, kao i koliko su puta citirani u relevantnim međunarodnim krugovima. Avaz

Uz pismo, akademik Kurjak dostavio je i podatke o tome koliko je koji od članova BANU-a objavio naučnih radova, kao i koliko su puta citirani u relevantnim međunarodnim krugovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.