EPIDEMIJA Kantonalna vlada SBK danas usvojila paket od devet mjera

Koronavirus nanosi štetu i privredi: Najugroženiji turizam i ugostiteljstvo

I druge grane privrede su zahvaćene, posebno one koje proizvodnju zasnivaju na uvozu repromaterijala iz Kine, Njemačke i Italije, rekao je Hrnjić

D. Pucar / Avaz.ba
12.03.2020 16:45

Nisvet Hrnjić: Problemi s uvozom i izvozom

Foto: Arhiv

Koronavirus, osim opasnosti od zaraze stanovništva, nanosi velike štete i privredi u Srednjobosanskom kantonu, pa je Kantonalna vlada danas usvojila informaciju i paket od devet mjera kojim će nastojati ublažiti štetu privrednim subjektima.

Turizam najosjetljiviji

Kako je kazao kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić, više od 50 posto anketiranih privrednih subjekata već sada trpi konkretne štete.

- Najosjetljivija oblast svakako je turizam i ugostiteljstvo, oni su i izrazili najveće gubitke. I druge grane privrede su zahvaćene, posebno one koje proizvodnju zasnivaju na uvozu repromaterijala iz Kine, Njemačke i Italije - rekao je Hrnjić.

  • Nisvet Hrnjić
    Nisvet Hrnjić Foto: Arhiv

Problem firmama iz SBK predstavlja i stopirani izvoz.

- Značajan broj subjekata istaknuo je probleme zbog stopiranog izvoza i već razmišljaju da bi olakšali svoje poslovanje otpuštanjem određenog dijela radnika - kazao je ministar.

Fond za privredu

Od devet usvojenih mjera svakako je najzanimljivija ideja o osnivanju posebnog fonda za ublažavanje štete, za koji vladajući ne znaju kako će izgledati.

- Vlada je usvojila mjere kojima će se inicirati uspostava posebnog fonda za ublažavanje štete, bez obzira na to šta to podrazumijevalo. U ovom trenutku teško nam je precizirati na šta će ličiti ova mjera. Sve usvojene mjere zasigurno će biti generator novih korisnih aktivnosti, neophodnih u ovom trenutku - zaključio je Hrnjić.

Komentari

NA VRH