IZVJEŠTAJ Kršenje ljudskih prava i dalje rasprostranjeno

Stejt department: Nastavlja se kršenje ljudskih prava na Balkanu

Bosnu i Hercegovinu opterećuje odsustvo nezavisnosti sudstva, ograničavanje slobode izražavanja, medija...

Avaz.ba / RSE

Stejt depatment

Foto: Agencije


Kršenje ljudskih prava i dalje je rasprostranjeno u državama zapadnog Balkana, počevši od ograničavanja slobode izražavanja, nasilja nad novinarima, zatim pripadnicima manjinskih etničkih grupa i pripadnicima LGBTI populacije, preko korupcije, nekažnjivosti zvaničnika odgovornih za zloupotrebe, do izostanka procesuiranja ratnih zločina i antisemitizma, ocjenjuje se u godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, objavio je Radio Slobodna Evropa. 

BiH: Korupcija, neprocesuiranje ratnih zločina

Bosnu i Hercegovinu opterećuje odsustvo nezavisnosti sudstva, ograničavanje slobode izražavanja, medija, uključujući i nasilje ili prijetnje nasilja prema novinarima, zatim rasprostranjena korupcija u vlasti, trgovina ljudima, te krivična djela ili prijetnja nasiljem prema pripadnicima nacionalnih manjina i LGBTI populacije, ocjenjuje se u izvještaju Stejt departmenta. 

Dalje se navodi da su vlasti u oba entiteta, kao i u Distriktu Brčko istraživali tvrdnje o zloupotrebama policije, izrekavši administrativne kazne te proslijedile neke od slučajeva tužilaštvu. Međutim, posmatrači ukazuju na rasprostranjenu nekažnjivost policije, te da i dalje postoji izvejštaji o korupciji unutar sigurnosnih službi, kako na državnom tako i na nivou entiteta.

Također, i dalje je problem neefikasno procesuiranje ratnih zločina počinjenih u periodu 1992.-1995. godine. 

Pritisci na medije

Zakon predviđa slobodu izražavanja, uključujući i medija, ali poštivanje ovog prava od strane vlasti ostaje slabo tokom godine. Zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući povećani broj prijetnji smrću, protiv novinara i medijskih kuća nastavili su se i tokom godine, dok je u većini medijskih izvještaja dominirala nacionalistička retorika i etnička i politička pristrasnost, često potičući netrpeljivost i ponekad mržnju. Izostanak transparentnosti u vlasništvu medija i dalje je problem. 

Podaci Linije za pomoć slobodnim medijima (FMHL) pokazali su da sudovi i dalje ne uspijevaju razlikovati različite medijske žanrove (posebno vijesti i komentare), dok su dugi sudski postupci i pravne i finansijske bitke finansijski iscrpljivali novinare i izdavačke kuće. FMHL je zaključio da su godine pogrešne primjene zakona prouzrokovale direktan pritisak na novinare i medije i da je takav pritisak ugrozio pravo novinara na slobodu izražavanja.

  • Direktni pritisci na medije

    Direktni pritisci na medije

    Foto: Avaz


Nastavljen je politički i financijski pritisak na medije. Pojedine medijske kuće primijetile su da navodi o utaji poreza i detaljnoj finansijskoj kontroli i dalje predstavljaju moćno sredstvo u pokušajima zastrašivanja i kontrole prodajnih mjesta. Broj fizičkih napada na novinare porastao je tokom godine.

Napadi na profesionalni integritet novinara i slobodu štampe nastavili su rasti tokom cijele godine. U više navrata, javni službenici opstruirali su rad novinara.

FMGL je do avgusta zabilježio 37 slučajeva koji uključuju kršenja prava i sloboda novinara, pet prijetnji smrću i šest fizičkih napada.

Onemogućavanje javnog okupljanja u RS

Zakon predviđa slobodu mirnog okupljanja i vlada je uglavnom poštovala to pravo. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranilo je grupi građana da održavaju mirne proteste u sklopu pokreta "Pravda za Davida" u Banjoj Luci u najmanje četiri slučaja. Policija Banja Luke je 7. juna obavijestila građane da se ne mogu više okupljati ispred pravoslavne crkve Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, gdje su se svake večeri okupljali i zapalili svijeće.

Navode i da je prvi sarajevski Prajd, održan u septembru 2019. održan mirno i bez incidenata.

Youtube

Problem smeštaja migranata

U dijelu o kojem se govori o migrantima u izvještaju piše da je "osiguravanje adekvatnog smještaja ostao jedan od najvećih izazova od početka 2018. godine zbog povećanih dolazaka tražilaca azila." 

Prema izvještaju agencije AP 24. oktobra, Međunarodni crveni križ izdao je saopćenje upozoravajući na moguću "humanitarnu katastrofu" na jednom određenom mjestu, pretrpanom improviziranom migrantskom kampu blizu granice zemlje s Hrvatskom. Radi se o kampu Vučjak, koji je kasnije rasformiran.

U gradu Mostaru nisu održani općinski izbori od 2008. zbog neuspjeha vodećih bošnjačkih i hrvatskih političara oko provođenja odluke Ustavnog suda iz 2010. godine koja zahtijeva reformu Izbornog zakona.

Rasprostranjena korupcija

State Department ističe i da vlasti nisu postavile javnu korupciju kao prioritetan i ozbiljan problem. 

Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih slučajeva izrečene su uvjetne kazne. Službenici su često nekažnjeno učestvovali u korupciji koja je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno rasprostranjena u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i zapošljavanju u javnoj upravi - navodi se u izvještaju. 

Selma Mujić

Romi najugroženiji

Romi, a posebno Romkinje, i dalje su najugroženija i diskriminirana grupa u zemlji. Doživljavaju diskriminaciju u rješavanju stambenog pitanja, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja, a skoro 95 posto ih je bez posla.

NA VRH

Podijeli članak na