ZAŠTITA

Koronavirus nije političko, već pitanje zdravlja svih naših građana

Sve aktivnosti Ministarstva su u ovom trenutku okrenute ka kreiranju najboljih mjera kako bi i zaposlenici Granične policije BiH postupali prema najvišim standardima, Ministarstvo vanjskih poslova, Službe za strance u BiH, kao i sva nadležna ministarstva

Svima je cilj da šteta koju sa sobom nosi proglašena pandemija bude što manja za građane BiH. Arhiv

Avaz.ba

13.3.2020

Ministarstvo civilnih poslova BiH realizira sve aktivnosti predviđene članom 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u području zdravstva, a povodom proglašenja pandemije koronavirusa. Prema istom principu, realizira i aktivnosti kroz sve ostale sektore involvirane u prevazilaženje ovog problema.



Tri videokonferencije

- Primarni cilj ovih aktivnosti je usaglasiti stavove oba entiteta i Odjela za zdravstvo Distrikta Brčko. Koronavirus je prisutan u BiH i danonoćno nastojimo sugerirati jačanje mjera s ciljem maksimalne zaštite građana.

U ovom trenutku najvažnije je postići konsenzus u vezi s jednakim postupanjem na teritoriji cijele BiH jer koronavirus nije političko, već pitanje zdravlja svih naših građana podjednako te su stoga aktivnosti svih instanci podignute na najviši nivo - navode iz Ministarstva.


Donesena odluka o samoizoliranju svih putnika, neovisno iz kojih država ulaze u BiH. Arhiv

Inicijativa Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Federacije BiH od 12. marta je promptno proslijeđena Ministarstvu zdravlja Republike Srpske i Odjelu za zdravstvo Distrikta Brčko, a odnosi se na samoizoliranje svih putnika, neovisno iz kojih država ulaze u BiH. Ova inicijativa se odnosi i na bh. državljane podjednako kao i na ostale putnike.

U ovom trenutku održavaju se tri videokonferencije na kojima učestvuju eksperti Ministarstva civilnih poslova, o čemu ćemo javnost, ostale nadležne institucije i građane, upoznati odmah po okončanju konferencija.


Najviši standardi

Ministarstvo civilnih poslova će i dalje poduzimati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi građani BiH bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri, poručeno je.

- Sve aktivnosti Ministarstva su u ovom trenutku okrenute ka kreiranju najboljih mjera kako bi i zaposlenici Granične policije BiH postupali prema najvišim standardima, Ministarstvo vanjskih poslova, Službe za strance u BiH, kao i sva nadležna ministarstva.

Apeliramo na građane da imaju puno povjerenje u rad nadležnih institucija jer je svima podjednako važno da šteta koju sa sobom nosi proglašena pandemija bude što manja za građane BiH - naveli su iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.