OTKAZANO

Ravnogorski pokret u Višegradu zbog koronavirusa i zabrane javnih okupljanja odustao od postrojavanja

Mnogi bi željeli da ga nikada u budućnosti i ne bude

Piše: Al . B / Avaz.ba

13.3.2020

Višegrad. Al.B

Ravnogorski pokret Višegrad ispoštovao je odluku Vlade i MUP-a RS kojom se zabranjuju javna okupljanja na području ovog entiteta. Tako je ove godine izostao dolazak iz drugih gradova BiH, ali i četnika iz Srbije, Crne Gore i s Kosova, pa ni postrojavanja u centru Višegrada nije bilo. Ipak, godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića manji broj pripadnika pokreta obilježilo je vjerskim obredom u mjestu Undrulje, koje je nakon rata nazvano Draževina i gdje su izgrađeni crkva i spomenik četničkom generalu Draži, osuđenom i strijeljanom nakon Drugog svjetskog rata. 

Prisustvo novinarskim ekipama nije dozvoljeno, uz obrazloženje da se radi o isključivo vjerskom događaju. 

– Dok je zabranjena nastava svih škola i fakulteta, vjerovatno je situacija ozbiljna i potrebno je bilo da se to uradi. Odluku je ispoštovao ne samo Općinski odbor nego i Otadžbinska uprava Ravnogorskog pokreta RS. Mi smo samo jedan od dvadesetak općinskih odbora i samo smo domaćini ovog događaja – kazao nam je Miro Jeremić, predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad.



Bakira Hasečić govori o pokretu

Predsjednica Udruženja ''Žena - žrtva rata'' Bakira Hasečić kaže da bi voljela da svakog 13. marta bude koronavirus i da je to jedini način da se zaustave parade koje nikome ne trebaju. Ona podsjeća da je Udruženje prošle godine tužbom koja je upućena državnim pravosudnim institucijama zatražilo zabranu djelovanja Ravnogorskog pokreta i sličnih organizacija. 

– Mi smo uputili tužbu protiv odgovornih i NN osoba koje su pjevale i pozivale na novi genocid i zločin. To je sramno. Prije mjesec sam dala izjavu, jer je poznato ko su odgovorni – četnički ravnogorskih pokreta iz Srbije, Crne Gore i RS, posebno iz Višegrada. Nadam se da će Sud BiH donijeti presudu kojom će zabraniti djelovanje svih formacija koje veličaju ratne zločince, ne priznaju pravosnažne presude i sve ono što vrijeđa dostojanstvo jednog normalnog građanina BiH. Zbog ovoga što se dešava ne samo u posljednjih nekoliko godina već od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mislim da će Sud BiH zabraniti djelovanje ovakvih organizacija. Nadam se da će proraditi savjest i kod rukovodilaca RS i FBiH, cijele BiH, da će jednom kazati dosta i da ćemo početi živjeti život dostojan čovjeka – ističe Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.