SARAJEVO

Potpisali apel za donošenje mjera ublažavanja posljedica pandemije

Apel je potpisalo više od stotinu predstavnika turističke branše

Ugrožen turizam. Arhiv

Avaz.ba

13.3.2020

Zbog pojave koronavirusa, koja je izazvala kolaps turističke privrede, Udruženje turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" i radnici iz turističke branše Kantona Sarajevo, danas su potpisali apel za donošenje mjera ublažavanja posljedica koju je ova pandemija donijela i čije su posljedice velike.  

Apel je potpisalo više od stotinu predstavnika turističke branše. Po uzoru na mnoge države koje se suočavaju s istim problemima i izazovima, a koje su već usvojile određene ekonomske mjere, svi potpisnici su predložili: donošenje interventnih mjera sufinansiranja postotka plaće, pokrivanje troškova PIO/MIO, oslobađanje određenih troškova i taksi, potpuno oslobađanje troškova zapošljavanja roditelja koji zbog novonastale situacije moraju ostati kući s djecom.

Udar na turizam. Arhiv

Predloženo je i oslobađanje od plaćanja ili umanjenje mjesečnih najamnina za poslovne prostore, da se razmotri potreba rebalansa budžeta koji je planiran za poticaj i sufinansiranje projekata turističkih radnika te sve ostale mjere koje se smatraju za pravno provedive, a koje mogu pomoći u narednom veoma teškom periodu.

- Nadamo se i očekujemo da će relevantne institucije u program ekonomskih mjera za konsolidaciju trenutnog stanja, uzeti u obzir i ove privredne djelatnosti, koje uveliko doprinose razvoju kako Kantona Sarajevo tako i cijele države – stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.