IZVRŠNI KOMITET SNSD-A

Dodik: SDA je trajni neprijatelj srpskog naroda, saznali smo za Harisa Silajdžića

Blokiran je izbor direktora SIPA-e, u pogledu organa Centralne banke postoji organiziran zastoj odlučivanja

Milorad Dodik. Screenshot

Avaz.ba

13.3.2020

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da SNSD podržava mjere Vlade Republike Srpske za ublažavanje štetnih posljedica koronavirusa u RS.

- Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate uputstva - rekao je Dodik.

On je naveo da Izvršni komitet smatra da će pandemija virusa utjecati na ekonomska i privredna kretanja, što će se neminovno odraziti na ekonomiju ovog bh. entiteta.

- To će se odraziti na pad ekonomije, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije. Očekuje se smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i rast kamatnih stopa - rekao je Dodik. 


Zaključci Izvršnog komiteta SNSD-a. Avaz

Izvršni komitet SNSD-a podržava formiranje Štaba za saradnju s privredom u okviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju. Očekuje da će javna preduzeća, na koja je naslonjen realni sektor - šume, vode, elektroprivreda, rudnici, željeznice, u cilju održavanja nivoa zaposlenosti, izvršiti maksimalnu mobilizaciju i omogućiti snabdijevanje realnog sektora bez obzira na međusobna potraživanja i obaveze.

Dodik je rekao i da SNSD očekuje da će Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvesti određene mjere koje će dovesti do olakšavanja pozicije preduzeća koja se bave poslovima koji su ugroženi zbog pojave virusa.

- Izvršni komitet podržava mjeru Vlade koja podrazumijeva odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine - rekao je Dodik.

Transport robe

Dodik je naveo i da Izvršni komitet SNSD-a traži hitno rješavanje problema transporta robe iz BiH kroz treće zemlje.

Sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a prisustvovali su predsjednik stranke Milorad Dodik i članovi Izvršnog komiteta Željka Cvijanović, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Slavko Mitrović, Igor Žunić, Staša Košarac, Luka Petrović, Igor Radojičić, Snježana Novaković Bursać, Nebojša Radmanović, Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nada Tešanović i Denis Šulić.

Osmanović šef SDS-u i PDP-u

Kada je riječ o državnom nivou, Dodik je izdvojio odluku o smjeni i imenovanju članova Centralne izborne komisije (CIK), te optužio SDS i PDP je optužio da su djelovali po nalogu SDA.

- Blokiran je izbor direktora SIPA-e, u pogledu organa Centralne banke postoji organiziran zastoj odlučivanja, tako da je došlo do toga da nema Srba u Centralnoj banci – naveo je Dodik.

Dodik je kazao kako će biti neophodna rasprava u Narodnoj skupštini RS o smjeni članova CIK-a, odnosno dešavanjima na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

- SDA, koristeći pogodnost SDS-a i PDP-a, njihovih politika, upravo ide na eliminaciju bilo kakvih osnova za mogući razgovor. Ovo je politika koja ide za tim da se srpskom i hrvatskom narodu onemogući adekvatno predstavljanje – rekao je Dodik. 

Kako je rekao, SDS i PDP nisu predstavnici srpskog naroda na državnom nivou, a SDA, kako je kazao, učešće u institucijama vlasti nudi nelegitimnim predstavnicima. Istovremeno je šefa Kluba SDA u Predstavničkom domu Adila Osmanovića nazvao "šefom zastupnika SDS-a i PDP-a".

- Ovo je besraman dokaz o njihovom ponašanju. SDS i PDP smatraju da je ovo neka njihova pobjeda. Ne vidimo gdje je ovdje pobjeda. PDP i SDS su u prošlom mandatu bili u vlasti, imali su priliku da uređuju izborni proces i nisu to učinili – rekao je Dodik.


Jadni zvaničnici

On je naveo kako je SNSD bio žrtva neregularnosti ranijih izbornih procesa, a u tom kontekstu je dodao da su glasovi iz inozemstva uvijek išli na štetu SNSD-a. Zvaničnike PDP-a i SDS-a je nazvao "jadnim", što je posebno fakturirao bivšem ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku.

- Slučajno smo saznali šta je radio Sven Alkalaj predlažući Harisa Silajdžića u Ujedinjenim narodima u komisiju za dodjelu nagrade ''Nelson Mandela''. Želim da vas obavijestim da na bazi mog pisma koje sam uputio zemljama, da su one to shvatile ozbiljno i da danas nema kandidature i da to više nije održiva kandidatura – tvrdi Dodik.

SDA je nazvao trajnim neprijateljem srpskog naroda te najavio usvajanje novog Poslovnika Narodne skupštine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.