REAKCIJE

Koronavirus nije političko pitanje, nego zdravstveni problem

Građanima se skreće pažnja na poštivanje svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje najbližih i ostalih građana BiH

Koronavirus stigao i u BiH. Ilustracija

Avaz.ba

13.3.2020

Od prvih informacija o koronavirusu u Kini do danas, kada je virus prisutan u BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH svakodnevno radi na rješavanju ovog globalnog zdravstvenog problema u skladu s ovlastima koje ima. 

- Nužno je naglasiti da je Ministarstvo civilnih poslova nadležno u oblasti zdravstva za obavljanje poslova i izvršavanje zadaća koje su u nadležnosti BiH i koje se odnose na utvrđivanje temeljnih principa koordinacije aktivnosti, usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu – saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo je organiziralo dvije konferencije za oblast zdravstva u BiH, tokom kojih su razmijenjena iskustva o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima.

Koronavirus je zdravstveni problem. Ilustracija

Održan je i sastanak u proširenom sastavu, uz prisustvo ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, direktora Granične policije BiH Zorana Galića i direktora ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Uvedene su i mjere potpune zabrane ulaska u BiH osobama koje dolaze iz najrizičnijih zemalja, podjednako kao i i mjere samoizolacije.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH svakodnevno usaglašava i koordinira mjere koje se poduzimaju na entitetskim nivoima, kao i u Brčko Distriktu. Građanima se skreće pažnja na poštivanje svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje najbližih i ostalih građana BiH – stoji u saopćenju.

Naglasili su kako proglašena pandemija koronavirus nije niti smije biti političko pitanje, nego zdravstveni problem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.