SREBRENICA

Lokalna zajednica neke probleme treba rješavati bez policije

Radi bolje kontrole sigurnosti

Srebrenica. S. SMAJLOVIĆ

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

14.3.2020

Poredeći s drugim općinama, stanje sigurnosti u srebreničkoj općini je dobro, ali je potrebno da lokalna zajednica i javne institucije i preduzeća više sarađuju da bi se nastali problemi rješavali bez uključivanja policije, rečeno je na Forumu za sigurnosti Općine Srebrenica, kojem su, osim predstavnika Policijske uprave (PU) Zvornik i Policijske stanice (PS) Srebrenica, prisustvovali i predstavnici drugih institucija ove općine.

Učesnici ovog skupa dotakli su se i januarskog slučaja u Prvoj osnovnoj školi, kada se obilježavala slava škole, odakle su fotografije grupe dječaka s četničkom ikonografijom uznemirile Bošnjake ove općine i kada je zbog nošenja hidžaba, provocirana učenica ove škole F. S. Rečeno je da su ova dva slučaja predata tužiocu, koji će dalje odlučiti o mjerama i postupku.

S obzirom na to da se ovog ljeta obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici i stradanje srpskog naroda 12. jula, a tu su i lokalni izbori, u PU Zvornik smatraju da je ova općina u nezavidnom položaju i potrebno je postupati obazrivo.

- Policija će nastojati da svi skupovi, kao i ranijih godina, budu mirni i dostojanstveni, a uskoro će biti zaposleni novi policajci, koji će biti raspoređeni u Skelanima i Srebrenici - poručeno je iz PU Zvornik.

Radi bolje kontrole sigurnosti, Općina Srebrenica ove godine će instalirati 30 nadzornih kamera, koje će pokrivati Memorijalni centra Potočari, ulaz, izlaz i centar grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.