POZITIVNE PRIČE

Sugrađani za Dinu Čolića kažu da je njihov ambasador u Francuskoj

U vrijeme rata, Dino i Lilian su primili veliki broj naših izbjeglica, u BiH slali konvoje s hranom i lijekovima, vozila za bolnicu, kaže Helić

Supružnici Čolić iz Francuske se vratili da žive u Gračanici. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

14.3.2020

Priznanje Federalnog štaba civilne zaštite „Zlatna značka“ koje je prije nekoliko dana dodijeljeno i Gračanliji Dini Čoliću, otišlo je u prave ruke, kažu njegovi sugrađani.


Pomagati komšiluk

Teško je i pobrojati sve dobre stvari koje je Dino uradio za svoju Gračanicu i BiH. Kao sportista sedamdesetih je otišao da igra rukomet u Flori Lezobreu. Tamo je upoznao Lilian, pa se rodila ljubav Bosanca i Francuskinje iz koje Čolići danas imaju troje djece. Godinama živeći, radeći, trenirajući klubove u Francuskoj, Dino nikada nije zaboravio rodni grad. 

- Dino je naš ambasador u Francuskoj. Još davne 1974. godine spojio je RK Gračanica i RK Flori Lezobre. Godinama su se redale posjete, organizirali turniri, pa je oko 2.000 Gračanlija vidjelo Pariz. U vrijeme rata, Dino i Lilian su primili veliki broj naših izbjeglica, u BiH slali konvoje s hranom i lijekovima, vozila za bolnicu - kaže gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.


Čolić s vatrogascima: Donirao opremu i vozila. Avaz

Čolić je dobitnik općinskog priznanja „Zlatne značke“, a njegova supruga je počasni građanin Gračanice. Poslije agresije dovezao je desetak vozila za vatrogasnu jedinicu i preduzeće “Komus”.

O sebi, svojim i djelima supruge s kojoma živi u Gračanici, Dino se ne želi hvaliti. Sve je opisao u svojoj knjizi “Moje dvije domovine”.

Za „Avaz“ je kazao kako je od mladalačkih dana od svojih roditelja učio da se voli i treba pomagati komšiluk, svoj zavičaj i domovina.


Animirao prijatelje

- Često sam se pitao kako mogu pomoći svojim saigračima u Gračanici pa sam ih doveo u Francusku da budu moji gosti i ne samo njih. Ta saradnja traje više od 40 godina. Danas u bratski grad Flori Lezobre i Pariz dolaze privrednici iz BiH. A kada je bilo biti ili ne biti za moju domovinu, animirao sam prijatelje Francuze i pomogli smo, na šta smo ponosni. S Lilian sam spojio dva kluba, dva grada, dvije države i to traje, na obostrano zadovoljstvo - kaže Čolić.

Poslao i sanitetsko vozilo

- Dino nam je iz Francuske odmah poslije rata donio ličnu vatrogasnu opremu i tri specijalna vozila za gašenje požara. Nedavno i sanitetsko vatrogasno vozilo za spašavanje unesrećenih. Naši vatrogasci vozni park zovu “Dinin vozni park”. Teško je i zamisliti koliko su naši vatrogasci njegovim vozilima i opremom posljednjih 20 godina spasili ljudi i materijalnih dobara - kaže komandir PVJ Gračanica Dževdet Čadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.