REAKCIJE

Bakir Nakaš za "Avaz": Koronavirus će nestati pojavom toplijih dana

Ostaje nam da se pridržavamo uputa

Nakaš: Virus mijenja antigenu strukturu. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

14.3.2020

Koronavirus je izazvao paniku među ljudima, ali to je sasvim logično zbog osjećaja nesigurnosti jer ne znaju kada će prestati i šta možemo očekivati. Rekao je to za „Avaz“ infektolog Bakir Nakaš.

Drugačiji simptomi

- Logično je da nešto što se pojavi iznenada na jednom lokalitetu, s jednim izrazitim širenjem za kratki period, mora izazvati pažnju širom svijeta, pa i u BiH. Virus se pomjera, Kina više nije u fokusu, tamo se mjere ublažavaju, a pogoršava se epidemiološka situacija u Italiji, ali i u komšiluku, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji - istakao je Nakaš.  

Međutim, kako pojašnjava, širenje virusa će prestati pojavom toplijih dana.

- Klima neće pogodovati održavanju virusa i u tom smislu broj oboljelih, ali i umrlih, smanjivat će se. Virus mijenja antigenu strukturu, već se pojavljuju stanja obolijevanja s drugačijim simptomima i danas-sutra pojava nekog novog virusa. Jednostavno, virusi mijenjaju spektar djelovanja prije nego što ih mi upratimo – kazao je Nakaš.

Sve više oboljelih. Ilustracija

Žešći oblik

Tvrdi da će sigurno doći do pojave manjeg broja slučajeva i da epidemija već jenjava.

- Mi smo preživjeli svašta, preživjeli smo granate, koje nismo vidjeli, ali smo ih čuli. Slično je i s virusom, vi ga ne vidite. Ostaje nam da se pridržavamo uputa koje grade svjetski stručnjaci, koji su na osnovu dugogodišnjih iskustava našli model sprečavanja širenja - istako je Nakaš.

Pojašnjava da je Kina jednom agresivnom karantinskom mjerom dobila rezultat drastičnog smanjenja.

Nemamo vakcine

- Sredina koja izbjegava preporuke postaje rizična sredina u kojoj se ta pojava virusa se može javiti u daleko zešćem obliku. Treba slušati stručnjake i prema tome se voditi i na taj način jedino možemo prevenirati jer nemamo vakcine ili lijekove. Imamo sreću da sapun i dezinfekcijska sredstva ubiajju virus, a znamo da se virus širi preko ruku- pojašnjava Nakaš.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.