PREVENCIJA

Naredba ministra zdravlja Alena Šeranića: Dezinficirati sve javne objekte i površine u RS

Zabranjuju se javna okupljanja u organizaciji ili prostorijama zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite u RS

Šeranić: Nove mjere zaštite. Avaz

Avaz.ba / Fena

14.3.2020

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izdao je naredbe koje se odnose na obavezno provođenje mjera za reagiranje na pojavu bolesti izazvane koronavirusom, od koga je trenutno u tom bh. entitetu 15 oboljelih. 

Naloženo je provođenje preporučene dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prijevoza u roku od 48 sati nakon stupanja na snagu naredbi.


Bit će urađena dezinfekcija javnih površina. Avaz

Također, nalaže se dostavljanje izvještaja Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u RS u roku od 72 sata nakon dezinfekcije javnih objekata, površina i sredstava javnog prijevoza.

Pravno lice, poduzetnik ili fizičko lice koje obavlja poslovnu djelatnost dužno je kontinuirano provoditi sve preporučene mjere Instituta za javno zdravstvo u pogledu dezinfekcije vlastitih objekata, površina i sredstava prijevoza.

Zabranjuju se javna okupljanja u organizaciji ili prostorijama zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite u RS, osim edukacija vezanih za aktuelnu situaciju po pitanju koronavirusa, na kojima se moraju poštovati i poduzimati sve potrebne mjere prevencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.